Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dálniční známky pro příští rok nezdraží, roční stojí 1500 korun

Jan Mička
Diskuze (11)
Od 1. prosince začaly platit dálniční známky pro příští rok. Jejich cena se oproti loňsku nemění.

Dálniční známky pro následující rok začínají platit již měsíc před skončením toho aktuálního. Pro letošek kupóny změnily distributora, jejich cena se však nemění. To je přitom co říct, loni jsme si totiž museli za roční známku připlatit 300 korun.

Dálniční kupóny jsou v Česku k dostání na více než sedmi tisících prodejních místech. Klasicky si můžete zajít na Českou poštu, pochodíte i na většině čerpacích stanic. Za roční kupón, který platí již od nedělního rána, zaplatíte 1500 korun. Měsíční známka stojí 440 korun, desetidenní 310 korun. Oproti stále platným letošním známkám se změnilo pouze barevní provedení. Roční známka je vyvedena v kombinaci modré a oranžové.

O koupi dálniční známky by měl uvažovat každý, kdo se na tento typ silnice vydá i jen párkrát za rok. Policie je totiž při odhalení vozidla bez platného kupónu nekompromisní a může uložit blokovou pokutu až ve výši 5000 korun. Kdo vinu na místě neuzná a povede případ do správního řízení, vystavuje se riziku pokuty až 100.000 korun. Pokutě se přitom nevyhnete ani ve chvíli, kdy na čelním skle vozíte již neplatnou známku. Nalepit novou dálniční známku ještě během platnosti stávající však možné je. Dva kupóny proto můžete na skle vozit až do konce ledna příštího roku. Teprve poté je nutné již neplatný kupón odstranit.

Jan Mička
Diskuze (11)
2. 12. 2013 22:58
RE: poterienko a D1
To máte svatou pravdu. Osobně si myslím, že mi dříve seberou řidičák ze zdravotních důvodů než povede do Budějovic z Prahy dálnice, ale cesta je to mnohem lepší a příjemnější než původně přes Košín atd. Osobně mám velmi rád dálnici z Prahy do Hradce Králové a zvlášť nový úsek za Poděbrady, který je velmi přehledný, tichý a s pěknými mosty. D11 je prý dálnice s nejnižším výskytem nehod.
Avatar - Ozzman
2. 12. 2013 22:53
Re: D1?
160 bys tam jezdit ani neměl....
Avatar - poterienko
2. 12. 2013 21:47
D1?
Proč mám v podobných diskuzích pocit, že v ČR je jen D1?

Zrovna u nás na jihu nám otevřeli relativně nedávno novou D3. Sice to není moc dálnice, protože se to kroutí jak had s křečí, takže 160 se tam moc jezdit nedá, ale pořád rychlejší než kruháč v Plané.
Avatar - 3_diamanty
2. 12. 2013 21:16
od r 2015
budu u nas uz el. dialnicne znamky, hura - koniec zasratym celnym oknam s nalepkami :yes:

len sa obavam ze cena bude zase vyssia a na tych nasich par km dialnic to je strasne nevyhodne

este ma prekvapilo ze 10dnovka do rakuska je lacnejsia ako do ciech to som necakal
2. 12. 2013 20:24
Re: motorista = dojná kráva
Pročpak? Dálniční známky jsou ekonomický nesmysl, vzhledem k výběru spotřební daně z PHM a ještě k tomu DPH u neplátců představují naprosto zanedbatelnou částku, po odečtení nákladů na vydání, distribuci a kontrolu cca hodnotu 4 haléře na jeden litr prodaných pohonných hmot.