Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Další dobíjecí kabely v motorsportu: Elektrická MotoGP dorazí už v příštím roce!

Stanislav Kolman
Diskuze (12)
Fanoušci motocyklových závodů se již v příštím roce mohou kromě MotoGP a superbiků těšit na nově vzniklou sérii MotoE. Jak název napovídá, půjde o souboje elektrických strojů.

Za projektem nově vznikající série stojí promotéři společnosti Dorna Sports, pod jejíž křídla patří světový šampionát superbiků a hlavně slavná MotoGP. Celý název nové soutěže je FIM Enel MotoE World Cup a hlavní náplní bude to, co v případě formulových soutěží zastupuje Formule E.

Tvůrci se ale nesoustředí jen na testování dostupných technologií v závodní praxi, honba za čistším životním prostředím se dotkne i MotoGP. Ta bude v příštích měsících pod drobnohledem, následná analýza má za cíl určit, ve kterých místech by soutěž mohla životní prostředí více šetřit.

Vraťme se ale k samotné MotoE. V úvodní sezoně 2019 půjde o ryze evropskou záležitost, těšit se prý máme na pět závodů na okruzích, kde se jezdí MotoGP. Dočkat bychom se teoreticky mohli i v Brně. Aby se soutěž dostala do podvědomí, mohla by v úvodu tvořit doprovodný program právě své slavnější sestry.

V dalších letech už má jít o celosvětovou záležitost. Program závodního víkendu je shodný s MotoGP. V pátek jsou v plánu tréninkové sekce, v sobotu kvalifikace a v neděli pak velkolepé finále v podobě závodu. Jeho délka bude kvůli elektrickému pohonu strojů omezena na deset kol.

Promotéři zatím čekají, kdo z MotoGP, ale i Moto2 a Moto3 projeví zájem o účast týmu v tomto šampionátu. Po sestavení kompletní startovní listiny (předběžně se počítá s 18 závodníky) dorazí jednotlivým stájím první motocykly. Dočkáme se v soutěži dobře známých jmen? Dost možná ano, jelikož zástupci soutěže chtějí výhradně jezdce s bohatými závodními zkušenostmi.

Stanislav Kolman
Diskuze (12)
Avatar - beibej
14. 2. 2018 20:58
Mám další E výzvu...
co takle Dakar? >:-[]
14. 2. 2018 09:27
To budou zzzzzzávody
To jim nestačí zkušenosti s tragickou ee-formulí, kterou musí cpát na městské okruhy, aby tam dostali aspoň nějaké diváky? I když jen nešťastníky, co v postiženém městě bydlí. Úplně to vidím, jak se na Masec vyřítí tyhle zzzzzzávodní zzzzzzázraky a všichni diváci opustí fronty na pivo, jen aby tuhle nádheru viděli. A slyšeli. >:D
Akorát nevím, kdo zaplatí ty silnější jističe, které budou třeba, aby se tahle smečka nakrmila. To zas bude boj o dotace. ;-)
Avatar - speedfred
14. 2. 2018 08:56
Re: Nejlepší cesta jak podělat
tu nejde o emisie,ale asi skôr o nejaký další vývoj.
14. 2. 2018 00:15
Nejlepší cesta jak podělat
i MotoGP po vzoru F1. Jak asi poškodí životní prostředí závodní motorka která najede ve srovnání s konvenční nula nic? Pro motorky na okruh by žádné emisní limity být neměly.
13. 2. 2018 20:55
Re: elektrokreténismus je nakažlivý...
Na to si musíš zvyknout, že se budou časem všechny disciplíny jezdit i v "E" formě >:-[]