Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Datsun K2: První model vzkříšené značky na oficiálních skicách

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Již dlouho avizovaná informace se stává skutkem, Nissan vzkřísil značku Datsun a první modelová řada se představí za dva týdny.

Datsun K2 vychází z aktuální řady Micra/March a je výsledkem projektu, který japonská automobilka slibovala delší dobu. Ano, K2 je v první řadě levné, cenově dostupné auto. Na „domácí“ indický trh se dostane až příští rok, nejdříve na jeho začátku. Kromě toho se bude prodávat také v Indonésii, Rusku a Jižní Africe. Do Evropy se zatím nechystá. Různé verze byly naladěny podle požadavků jednotlivých zemí a budou se také v jednotlivých státech většinou vyrábět.

Zatím nám Nissan nabízí oficiální skici nového auta, ze kterého je vidět, že jde o pětidveřový hatchback. Pokud skutečně vychází z Micry, bude podobně velký, tedy na spodní hranici třídy malých vozů (mezinárodně se jim říká supermini). Podle tvrzení samotného výrobce nabídne hlavně slušnou cenu, rozumné provozní náklady a spolehlivost, nezříká se ale ani zážitků z jízdy. No, hothatch rozhodně nečekejme, v útrobách má ale veskrze moderní techniku.

Typové označení novinky zůstává v tajnosti, model byl vyvíjen pod kódem K2. Představí se 15. července v indickém Novém Dillí, tehdy se také dozvíme technické údaje a snad i orientační ceny. Původní Datsun byl zrušen před 29 lety, Nissan od té doby nabízel všechny modely pod stejnou značkou. Přitom tento název je o několik let starší, už v roce 1914 se dokonce objevil automobil nazvaný DAT. Nissan se vlastně vrací tak trošku ke kořenům, protože první Micra (1982) byla také poměrně levným přibližovadlem a až do konce letopočtu 1984 se v Evropě nabízela jako Datsun.

Vincent Cobee, muž pověřený vedením znovuvzkříšené značky, k premiéře řekl: „Datsun přinese konkurenceschopné, moderní a ambiciózní produkty i služby. Ty jsou připraveny speciálně pro střední třídu obyvatelstva v zemích s rychle rostoucími a rozvíjejícími se trhy a poskytnou jí vynikající hodnotu. Vozy Datsun budou vyvíjeny a vyráběny lokálně za pomocí inženýrů a návrhářů Nissan Motor Corporation.“

Aleš Dragoun
Diskuze (0)