Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dealere, chceš ten auťák prodat? Tak koukej slevit!

Petr Slováček
Diskuze (68)
Menší slevy na novinky, větší na zavedené či výběhové modely. Osvědčeným tipem jsou skladové vozy. Ač s nulou kilometrů na počítadle, uspořily nám až třetinu ceny.

Pořád se říká, jak Češi nemají peníze, a když jdete do prodejny pro nový golf, mizí jak housky na krámě. Nemáme proto výčitky nechat se přesvědčovat od dealerů, abychom koupili právě u nich, a nikoliv u konkurence. Marže prodejců jsou teď sice opravdu malé, ale jsou schopni jít i na nulu, jen aby získali zákazníka, který u nich bude pravidelně utrácet za servis. A ten z cenového boje zákonitě těží.

Vybrali jsme proto typické zástupce nejprodávanějších aut v Česku a vydali se získat další slevu. Možná se podivíte, proč se v přehledu vedle fabie, octavie, golfu a i30 objevil i rapid, když nepatří k hitům statistik. Máte pravdu, sami obchodníci jsou z něj evidentně nešťastní, ale nabízejí ho jako alternativu nové octavie. Bohužel za stávající cenu si raději zákazníci počkají na novinku. Hledání výhodné koupě rapidu nám proto v tomto případě trvalo dvakrát delší dobu než jinde.

Jiná situace je u prodejců VW. „Teď je máme na skladě, ale za pár dnů nebudou,“ odpovídá nám na dotaz na kombíkový golf za 359.000 Kč pražský prodejce. Chápeme to jako klasický žargon obchodníků – přestože se asi vůz opravdu prodá, slev je všude tolik, že lze dál vyjednávat.

Stačí si vybrat konkrétní model a zajít k několika dealerům. Kdo chce ušetřit nejvíc, sáhne po skladovém kusu. Obvykle jde o nejprodávanější specifikace v nejžádanějších barvách a najeto mají nula kilometrů, stejně jako auto objednané do výroby. „Zatímco tenhle máme na skladě, na objednané vozy se čeká tři měsíce,“ vystihuje další výhodu prodejkyně Volkswagenu z pražského Proseku.

Přesto můžete (stejně jako my v kolínské prodejně Hyundaie) narazit na zdražení ve srovnání s prosincem. Zvýšení DPH je falešným důvodem, ve skutečnosti potřeboval obchodník zaregistrovat vozidla do konce kalendářního roku kvůli prodejním statistikám, což je teď už pasé.

Škoda Octavia III 1.2 TSI/63 kW

Nejzajímavější alternativa: Octavia II 1.4 TSI/90 kW - 299.173 korun, Autokomplex Menčík Praha, sleva 79.727 Kč, balíček obsahující rádio s CD a MP3, dálkové centrální zamykání, tónovaná skla, palubní počítač a mlhovky (10.000 Kč)

Když jsme přišli do prodejny, hned se nás ujala sympatická asistentka. „Prodejkyně zrovna odběhla, můžete si zatím prohlédnout naše auta nebo

se posadit,“ řekla nám. Když se nás po chvilce povídání o vozech zeptala, jak se vlastně máme, už jsme se po zbytek návštěvy nedokázali než usmívat. Náladu nám nezkazilo ani to, že rapid za skvělých 264.700 Kč, na nějž jsme se přišli podívat, byl chybou na webu. Obchodnice nám totiž jako satisfakci nabídla octavii s motorem 1.4 TSI, jejíž cenu stlačila pod třísettisícovou hranici. Ve výbavě nechyběl ani balíček Plus za deset tisíc korun.

svetmotoru svetmotoru

Škoda Rapid 1.2 TSI/63 kW

Nejzajímavější alternativa: Předváděcí vůz 1.2 TSI/63 kW Ambition - 284.900 Kč, Auto Volf Plzeň, sleva 43.000 Kč, prodloužená čtyřletá záruka zdarma (5100 Kč)

Sice předváděcí vůz, tedy už lehce jetý, ale v bohaté výbavě za 284.900 Kč. Předváděčka má rádio s CD, mlhovky, litá kola, zatmavená boční okna,

lakované kliky a zrcátka, plnohodnotnou rezervu a prodlouženou, čtyřletou záruku. V ceně je i sada koberečků.

svetmotoru svetmotoru

Škoda Fabia 1.2 TSI/63 kW Champion

Nejzajímavější alternativa: Ambition 1.2 TSI/63 kW, předváděcí vůz - 219.000 Kč, ABO servis Praha, sleva 43.900 Kč, sada zimních pneumatik (cca 8000 Kč)

„Kdyby vám nevadilo, že už má najeto osm tisíc, měl bych tu předváděčku k převzetí ihned,“ uvedl nás do situace zaměstnanec ABO servisu v pražských Holešovicích, kam jsme se přišli zeptat na fabii. Pokud bychom zde objednávali nový vůz v požadované specifikaci do výroby, dostali bychom se po slevě na sympatických 251.655 Kč. Bonus by činil nějakých jedenáct tisíc. Zachovalá předváděčka, kterou nám obchodník ukázal, však vyšla jen na 219.000 Kč. Přitom měla navíc metalický lak a sadu zimních pneumatik na plechových discích.

svetmotoru svetmotoru

Hyundai i30 1.4 CVVT/73 kW Trikolor

Nejzajímavější alternativa: Kombi 1.6 CVVT/88 LPG kW Trikolor Komfort - 357.000 Kč, Domanský Zdiby, paket Komfort za 10.000 Kč zdarma (tempomat s omezovačem rychlosti, dálkové ovládání centrálního zamykání, alarm, kožený volant a hlavice řadicí páky), litá kola za 5000 Kč

Kdo chce hodně jezdit a k tomu ušetřit, tomu přijde vhod přestavba nového hyundaie na propan-butan. Podle oficiálního ceníku se za ni připlácí 31.990 Kč, což ovšem stáhne akce Objevte Hyundai. Výhodou je pětiletá záruka na auto včetně přestavby na LPG. Když k tomu dostanete ještě další výbavu zdarma, jde o zajímavou nabídku.

svetmotoru svetmotoru

Volkswagen Golf VII 1.2 TSI/63 kW

Nejzajímavější alternativa: 6. generace Variant Trendline 1.2 TSI/63 kW - 359.000 Kč, Auto Jarov Praha, kromě slevy zdarma paket Comfort za 5300 Kč, malý kožený paket, klimatizace Climatronic, paket All in za 17.900 Kč, rádio s RCD 310 za 3000 korun a metalíza za 13.952 Kč

Přes sto dvacet tisíc korun lze teď ušetřit koupí Golfu Variant šesté generace. Místo ceníkových 472.303 korun jsme se dostali na 359.000 Kč. To už bychom si asi krátkou verzi sedmičky vážně rozmýšleli, protože její prodloužené provedení dorazí do prodejen nejdřív na přelomu srpna a září (výroba začíná ve 32. týdnu roku). K tomu bychom dostali bonusem zajímavou výbavu navíc. Pikantní je, že i v internetovém konfigurátoru najdete

položku „Extra sleva 20.000 Kč“. Jen hlupák by ji nezaškrtl…

svetmotoru svetmotoru

Závěr

Rozdíly patrné

Kromě slev jsme si z návštěv prodejen odnesli ještě další dojem, že i tady jsou veliké rozdíly. Zatímco třeba v pražských showroomech Volkswagenu NH Car Motol nebo Porsche Prosek nám hned po uvítání ochotně nabídli kávu, v prodejně Hyundai Domanský ve Zdibech si nás dobrých deset minut nikdo ani nevšiml. A přitom jsme po ploše chodili dost okatě, ve dvou, a ještě pořizovali snímky vozů. „Takhle vypadá to heslo, podle kterého jsou jejich auta tak dobrá, že se prodávají sama,“ okomentoval situaci přítomný kolega.

Na druhou stranu třeba v Butovicích s námi ochotný prodejce Hyundaie šel ven na parkoviště hledat vůz pod sněhem, protože jsme mu nevěřili, že za tak nízkou cenu opravdu existuje. Vesměs nikde jsme nezaznamenali problém s předváděcí jízdou ani protiúčtem za starší auto.

Zaspali dobu?

Jen v Praze je na tři desítky autorizovaných prodejců škodovek. Byli jsme u šesti a právě zde asi zaznamenali největší rozdíly – korporátní vzhled a provozovny bez jediného návštěvníka byly sice všude stejné, ale dojem z personálu úplně jiný. Zatímco ve velkých showroomech jsou obraty zřejmé, v malých ospalých provozovnách jsme pozorovali zklamání nad současnými prodejními úspěchy. „Teď neprodáváme skoro nic,“ odpověděl nám přímo jeden z obchodníků na dotaz, o jaký model je u nich největší zájem. Měli jsme dojem, jako by sbírali síly na únor, kdy dorazí do prodejen nová octavia, která jim výrazně pomůže.

Jak koupit co nejvýhodněji?

1. Neomezujte se jen na lokálního dealera. Na oficiálních webových stránkách obvykle najdete nabídku skladových cenově zvýhodněných vozů z celé republiky.

2. Vyberte si konkrétní specifikaci vozu, nad kterou budete s prodejci vyjednávat.

3. Oslovte více dealerů a nebojte se oponovat výhodnějšími nabídkami od konkurence.

4. U nejlacinějších specifikací nepočítejte se slevou, spíš s nějakou výbavou navíc. U bohatších verzí už existuje prostor k cenovému vyjednávání.

5. Pokud jste si nevybrali skladové auto a objednáváte si vlastní specifikaci, ptejte se obchodníka na poplatky za dopravu a pojištění vozu. Dostanete povinnou výbavu? Takto lze ušetřit další stokoruny.

Petr Slováček
Diskuze (68)
27. 11. 2021 15:40
Peule
Tak se sem vracim, zase po dlouhé době s novým objevem. Tentokrát je to web jménem - http://kuponozdroj.cz , který mi přijde snad ještě zase o něco lepší, takže jestli někdo už něco takového zkoušel, doporučuji třeba i kombinaci těchto 2 webů, protože jen tak získáte opravdu hodně slev! :)
15. 1. 2021 15:30
Slevy
Tak, řekněmě si upřímně, kdo by nerad nakupoval ve slevách. Jenže ono je to s těma dealerama takové složitější, ale jak všichni moc dobře víme, nějaký ten prodej je vždycky v jejich zájmu a tak často slevují :-) Horší je to ale s většími obchody jako je třeba tesco a tak, tam se prodavačka usmlouvá už hůř :-D Ještě, že na takové případy je tu třeba web https://www.mujletak.cz
26. 11. 2020 16:45
Re: Octavia III a Rapid nard
Já už těmto slevám vůbec nevěřím, takže si raději jedu všechno hezky po své ose. Jak s autama, tak i třeba s oblečením! Třeba takové oblečení si nakupujeme doma z tohohle online sekáče https://www.onlinesekac.cz a máme vystaráno a jsme úplně v klidu... Vůbec už nedávám na tyto prázdné kecy prodejců!
28. 4. 2017 23:00
Chcete 10-20% slevu na auto?
Máte zájem o slevu na vůz a nechce se vám vyjednávat? Obraťte se na mě, ZDARMA budu vyjednávat za vás! Dosahuji slev běžně 10-20%, dealeři mě nemají rádi :-). Jan Beneš, jbrepo@gmail.com
26. 2. 2016 14:46
meh
bože to je vhajzlu. bych si nikdy nekoupil staré ojeté auto. max po prvním majiteli, ideálně z autosalonu, jak to dělaj v auto-story