Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Design BMW Group získal cenu iF Design Award 2004

Ondřej Láník
Diskuze (8)
Ocenění dostaly vozy BMW X3, BMW řady 5 a unikátní vozítko SlideCarver.Cena iF, kterou uděluje porota složená z mezinárodně uznávaných designérů, patří ke světově nejsledovanějším soutěžím na poli designu.

Ocenění dostaly vozy BMW X3, BMW řady 5 a unikátní vozítko SlideCarver.

Hannoverská designérská společnost iF International Forum Design udělila designérskému týmu BMW Group cenu iF za vynikající designérský počin při tvorbě modelů X3, 5. řady a vozítka SlideCarver. Cena iF, kterou uděluje porota složená z mezinárodně uznávaných designérů, patří ke světově nejsledovanějším soutěžím na poli designu.

O uznávanou cenu iF se celkem ucházelo 1458 soutěžících ze 32 zemí. Renomovaná porota, v jejímž čele stojí Fritz Frenkler, vybírala vítěze v kategoriích Design v komunikaci (sestává ze subkategorií digitální média a grafický design), dále volila v kategoriích Produktový design, Design obalů, Veřejný design, Dopravní design a poslední část tvořila studentská soutěž nazvaná „koncepty“. Cenu iF uděluje porota každoročně od roku 1954.

Všechny oceněné produkty ze stáje BMW vyzdvihla porota pro jejich unikátní pojetí v dnešním globálním designérském světě. Vůz BMW řady 5 tak zaujal svou uhlazeností a kultivovaností, BMW X3 uspěl díky své sportovní siluetě a speciální SlideCarver si ocenění zasloužil za spojení elegance s agilností.

Dynamikou sršící vozy BMW 5. řady s typicky tvarovanými předními světlomety a linií oken připomínající tvary vozů kupé jsou proslavené díky nejlepším automobilovým technologiím včetně nepřehlédnutelné kvality řízení, za níž stojí převratný systém aktivního řízení.

BMW X3 zase kombinuje typické proporce vozu třídy SUV (Sport Utility Vehicle) s unikátním a moderním designem, který kromě jiného vyniká netradičně pojatými zadními bočními okénky, nově navrženým předním grilem s dvojitými ledvinami, elegantně „tekoucí“ střešní linií a výrazně se rozšiřujícími oblouky nad koly.

Tvary třetího oceněného produktu značky BMW, SlideCarveru, navrhl designérský tým BMW Group spolu se svou pobočkou Designworks USA, která působí v Kalifornii jako mezinárodní strategické konzultační centrum BMW. Výtvarně řešený, mrštný SlideCarver symbolizuje radost z harmonického pohybu.

Cena iF je dalším z ocenění, které se v poslední době BMW Group dostalo. Nové BMW řady 5 spolu se SlideCarverem a BMW Z4 roadster nedávno získalo cenu muzea Athenaeum v Chicagu za „Dobrý design“ v architektuře a designu pro rok 2003 v kategorii design výrobků. Tato prestižní mezinárodní designérská soutěž hodnotí průmyslový a grafický design.

IF International Forum Design

Mezinárodní fórum designu iF nabízí širokou paletu designérských realizací. Známé je však taky díky soutěži iF Design Award, kterou organizuje od roku 1954. Dnes platí za jednu z nejsledovanějších soutěží s více než 1800 hodnocenými objekty od autorů z více než 30 zemí.

Ondřej Láník
Diskuze (8)