Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Design Cupry Tavascan má vytvářet změnu, prozradil šéfdesignér značky

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Jorge Diez, šéfdesignér značky Cupra, se rozvyprávěl o vzniku designu čistě elektrického SUV Cupra Tavascan.

Koncept elektrického SUV Cupra Tavascan byl veřejnosti poprvé představen během frankfurtského autosalonu v roce 2019, kde překvapil svým odvážným designem. O čtyři roky později, v březnu tohoto roku, odhalila značka v Berlíně produkční model, který neztratil ze své výjimečnosti. Jak se ale podobný design vlastně rodí?

O tom se rozvyprávěl Jorge Diez, šéfdesignér značky Cupra, který již od začátku počítal s tím, že pro některé lidi může být takový vůz už nepřijatelný. „Chcete-li vytvořit něco jedinečného, chcete-li vytvořit silný charakter, nemůžete se zavděčit všem. To by znamenalo, že ztratíte svou identitu. A to u značky Cupra neděláme," řekl Diez.

Video se připravuje ...

"Jako designéři máme povinnost posouvat hranice, aniž bychom přemýšleli nad tím, co tomu asi řeknou lidé. Musíme jít svou vlastní cestou. A přesně tak jsme postupovali s modelem Cupra Tavascan. Není to reakce na změnu. Je to vůz, který změnu vytváří."

Tavascan, druhý 100% elektromobil značky po modelu Born, by měl vyzařovat silný a sportovní charakter, za který vděčí především své přídi. Ta zaujme tmavou maskou ve spojení s výrazným designem kapoty ve tvaru písmene V. Dramatičnost podtrhují specificky tvarované světlomety s trojúhelníkovými tvary, které mají připomínat oči šelmy. Elektrická novinka navíc poprvé dostala osvětlené logo.

Ještě revolučněji než exteriér ale působí interiér, který zaujme především středovou konzolou, přezdívanou centrální páteř. "Pro nás je to dosud nevídané umělecké dílo, nejikoničtější část tohoto interiéru, která ukazuje kostru, jež nese celou přístrojovou desku, a vytváří tak skulpturální, futuristický interiér," říká šéfdesignér značky.

Tyto nové prvky v kabině mají maximalizovat dojem prostornosti, v kombinaci s progresivním dekoračním osvětlením navíc vytvářejí jedinečný designový styl, který by měl novému modelu přidávat na výjimečném charakteru.

Připomeňme, že značka Cupra se od mateřského Seatu osamostatnila v roce 2018, přičemž původně slibovala především sportovní modely. Dnes je popisována jako nekonvenční značka kombinující emoce, elektrifikace a sportovní výkony. V její nabídce ale najdeme i poměrně běžné motorizace.

Video se připravuje ...

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme