Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Digitální budíky už mají i malé Seaty. Arona je v segmentu premiantem

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
Arona a Ibiza jsou dalšími modely španělské automobilky, které lze pořídit s digitálním přístrojovým štítem namísto analogových budíků.

Výbavu malého hatchbacku Ibiza a městského SUV Arona lze při objednání nově rozšířit o digitální kokpit, který už španělská značka Seat nabízí v modelech Leon a Ateca. Jde o obrazovku s úhlopříčkou 10,25“, jíž může řidič individualizovat dle vlastních potřeb. A v případě Arony jde v daném segmentu o vůbec první auto s touto možností.

Displej s rozlišením 1280 x 480 pixelů slibuje rychlé a plynulé přechody mezi jednotlivými obrazovkami díky frekvenci 75 Hz. Nechybí ani senzory světla, které přizpůsobují jas displeje na základě venkovních světelných podmínek. Systém nabízí tři režimy zobrazování: Classic, Digital a Dynamic.

Prvně zmíněný nechává vzpomenout na klasické analogové přístroje s rychloměrem a otáčkoměrem. Mezi oběma digitálními ukazateli se objevují informace z navigace, audiosystému či telefonu. Varianta Digital maximalizuje využití celé plochy obrazovky, takže umí veškeré podrobnosti vyobrazit ještě detailněji. Dynamic pak slibuje lepší čitelnost klíčových informací včetně dat bezpečnostních systémů.

Všechny režimy disponují zobrazením provozních údajů včetně spotřeby paliva, ujeté vzdálenosti či zbývajícího dojezdu. Funkce vyskakovacího okna při příchozím hovoru spárovaného telefonu je samozřejmostí, obdobně jako u ostatních konkurentů s tímto řešením. K dispozici jsou i uživatelské profily, které si pamatují nastavení toho kterého řidiče a posléze se lze k vlastním preferencím jednoduše vrátit.

Ceník ani jednoho z modelů aktuálně není k dispozici, pravděpodobně kvůli jeho probíhající aktualizaci. Lze ale předpokládat, že cena digitálního přístrojového štítu se nebude lišit od modelů Ateca a Leon, kde je hodnota vyčíslena na 10.900 Kč. Seat u těchto modelů nabízí položku od ledna letošního roku. Digitální budíky už nějaký čas umí i Škodovky, v Kodiaqu displej přijde na 8.900 Kč.

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
1. 8. 2018 21:04
Re: Normální budíky
Už to cenou (výrobnou) podlieza klasiku, takže zakrátko budú mať iba displej všetci. Ani tá klasika už neukazuje reáne hodnoty, všetko je prehnané cez počítač. Takže výrobcovia ušetria, zjednodušia si to, len nám to budú podávať ako luxus z vyšších tried dostupný aj v mainstreame a lowende...
1. 8. 2018 15:00
Normální budíky
Tak snad raději klasiku s malým dispejem uprostřed. Tohle vypadá jak stará “digihra” >:D
Avatar - Hittman
1. 8. 2018 11:44
a
vedle displaye ty ukazatele paliva a teploty to je jako co??? Jak pěst na oko >:-[]