Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Díky čínskému Geely prý čeká Smart zářná budoucnost

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Budoucnost značky Smart by nyní měla být výrazně příznivější než kdy dříve. A velkou zásluhu na tom má mít spolupráce Daimleru s čínským Geely.

Značka Smart měla často na kahánku, nakonec ji ovšem zachránila v lednu uzavřená dohoda německého Daimleru s čínským Geely, v rámci níž by měla výroba nových vozů Smart probíhat v novém společném závodě obou automobilek v Číně.

Značka bude i nadále klást důraz na malé městské elektromobily, ovšem tentokrát se chce poučit ze svých chyb. Samotné vozy Smart totiž byly zákazníky přijímány pozitivně, horší už to ale bylo s ekonomickými výsledky.

V otázce popularity mezi zákazníky to byl úspěšný produkt a posunout značku k výrobě pouze elektromobilů bylo odvážným krokem, ale nakonec jsme zmeškali příležitost učinit značku komerčně úspěšnou,“ uvedl v rozhovoru pro Autocar Markus Schäfer, vedoucí výzkumného a vývojového oddělení v Mercedesu.

Musíme zvýšit objem. Při současném objemu nemáme měřítko a musíme být konkurenceschopní ve světě, kde je větší objem – zejména v tomto segmentu – nesmírně důležitý,“ dodal Schäfer. „Ve spolupráci s Geely máme přístup k větším měřítkům, know-how společnosti Geely a její úzké spolupráci s Volvem a našemu know-how značky Smart a její historii."

Schäfer dále uvedl, že v současnosti se pracuje především na produktovém designu. Ten by přitom měl vznikat hlavně v centru Daimleru, kde se na něm podílejí i technici. „Je to dobrý základ pro to, abychom vytvořili škálovatelnou platformu a dostatečný objem, abychom byli úspěšní.

Očekává se, že Smart poprvé odhalí nové modely Fortwo a Forfour ještě před koncem tohoto roku. V roce 2022 by pak značka mohla představit dokonce i kompaktní elektrické SUV.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

13. 5. 2020 21:31
Re: Smysl
Naprostý souhlas, ale ta cena. Asi v roce 2011 jsem měl potkat majitele elektro Smartu. Tehdy mi říkal , že auto stálo cca 700 000,- a mělo dojezd do 150 km (je to už fakt dávno) . Ten člověk byl z toho auta nadšený. Zajímalo by mě jaké byly jeho zkušenosti i v dalších letech jeho provozu. Tehdy se mi cena zdála šílená a dnes to není o moc lepší. Na toto mít nebudu.
13. 5. 2020 15:28
Smysl
Tohle je asi jediná kategorie aut, kde mi dává elektrika smysl - malá auta do města, Smart, Citigo e atd ;-)
13. 5. 2020 14:55
Smart
Smart ForTwo je auto, které mám rád. Nikdy jsem ho nevlastnil, protože jeho cenovka byla nesmyslná a také ho pořád tak nějak provázely nějaké otazníky nad spolehlivostí. Instalací výhradně elektrického pohonu a přesunem výroby z Francie se možná spolehlivost vylepší, ale ještě je potřeba vylepšit pořizovací cenu.