Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diplomat Kolář pozval zástupce Tatry na setkání v USA

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Zástupci automobilky Tatra byli pozvaní na setkání s delegací tehdejšího premiéra Mirka Topolánka na střelnici v americkém Centerville, kde si podle obžaloby tehdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták řekl o úplatek.

Akci tehdy organizoval bývalý český velvyslanec v USA Petr Kolář. Topolánek naopak při své výpovědi uvedl, že přišli lobbovat nečekaně a bez pozvání. Podle Koláře bylo jejich pozvání součástí ekonomické diplomacie, protože na setkání přišli i další důležití američtí investoři.

Obžaloba tvrdí, že se Barták ze své tehdejší pozice snažil ovlivňovat průběh zakázky při dodávce několika stovek terénních aut Tatra. V únoru 2008 se prý při služební návštěvě USA dopustil trestného činu přijímání úplatku, když po tehdejším předsedovi dozorčí rady Tatra Williamu Cabanissovi neúspěšně požadoval peníze. Penězi si firma měla údajně zajistit hladký průběh zakázek vypisovaných ministerstvem obrany.

Český diplomat prý setkání uspořádal, protože brněnská zbrojovka uzavřela v USA důležitý kontrakt. Podle něj jsou na podobná setkání zváni důležití investoři v Česku, a proto tam byla i řada dalších byznysmenů. "Vůbec jsem nebyl překvapen, že se tam objevil Cabaniss a jeho partneři. Bylo to přirozené a nepřipadá mi to zvláštní," zmínil při výpovědi Kolář.

Podle bývalého premiéra jej tehdy představitelé Tatry oslovili, protože se obávali, že by mohli o zakázku přijít kvůli ukončení subdodavatelské smlouvy na nápravy s firmou Praga. Topolánek jejich chování označil za nestandardní. "Oni důvod přijít měli, protože byli v problému," potvrdil dnes také Kolář. Údajnou žádost o úplatek ze strany Bartáka prý český diplomat neslyšel. "Já jsem nebyl přímým svědkem ani účastníkem," vysvětlil Kolář.

Ve čtvrtek je ke svědecké výpovědi k soudu pozvaný bývalý ministr obrany v první Topolánkově vládě Jiří Šedivý. Po jeho výpovědi bude soud odročen.

Druhým obžalovaným v této kauze je zbrojař Michal Smrž, který se podle obžaloby pokusil o podvod, když se snažil vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv a kontakty na představitele českého ministerstva obrany i vlády. Oba muži vinu popírají. Obžalobu označují mimo jiné za naprostý nesmysl a účelově vystavěnou konstrukci.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)