Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Divočina z Číny. Saloon Mecha Dragon vypadá jako z počítačové hry, vznikne jen 101 kusů

Jan Zajíc
Diskuze (27)

Čínská automobilka Great Wall Motors představila novou značku Saloon. Prvním autem, které ji ponese, je zvláštně vyhlížející elektromobil Mecha Dragon.

Jméno Mecha Dragon mimochodem Číňané převzali z herní série Mega Man. Značku Saloon pak automobilka vybrala pro novou řadu moderními technologiemi vybavených elektromobilů.

A jestli budou všechny tak designově výrazné jako první zástupce, máme se zřejmě na co těšit. Sedan se svažující se zádí totiž zaujme poměrně křiklavým designem plným hran, prolisů a sportovních prvků, které zahrnují například vytažené blatníky, agresivně vyhlížející přední nárazník, vypouklou kapotu, různé aerodynamické prvky, falešné otvory, aktivní zadní spoiler, difuzor nebo falešné koncovky výfuku.

Je toho snad až moc, takže auto vypadá, jako by se do reálného světa dorazilo z nějaké počítačové hry. Nebo třeba komiksu. Na druhou stranu je design tak svérázný a jedinečný, že podobný vůz asi jen tak nenajdete.

Navíc co se dynamiky týče, nepůjde o nějaké ořezávátko. O pohon se starají dva elektromotory, kombinovaný výkon dosahuje 405 kW a točivý moment 750 N.m. I proto Saloon dostal sportovní pneumatiky Michelin a brzdy Brembo.

Baterie s kapacitou 115 kWh má zajistit dojezd okolo 800 kilometrů (podle čínské metodiky CLTC). Mecha Dragon také umí 480kW nabíjení, takže podle automobilky zvládne za 10 minut dobít elektřinu dostačující na zhruba 400 kilometrů jízdy.

Výrobce vyzdvihuje pokročilé systémy pro autonomní jízdu, ve výbavě je kvůli tomu několik kamer, čtyři LIDARy, různé radary a řada senzorů. V kabině najdeme palubní desku s obrovským displejem a digitálním přístrojovým panelem. A zajímavě vypadají i sedadla.

Pozoruhodné také je, že Saloon Mecha Dragon bude vyráběn v limitovaném počtu, mluví se o pouhých 101 exemplářích. Cena má začínat na částce okolo 1,7 milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (27)

Doporučujeme

24. 11. 2021 12:06
Vcelku hnusna
a preplacana zlatanina, ale taky je cinsky vkus. Je to pre Cinu, ktora sa vsade "inspiruje" a vyraba paskvily, nie ostatny svet.
23. 11. 2021 18:23
Re: china
Samozřejmě, že stačí, ale nestačí to třeba na palubní počítač. Tedy na to, co je drahé a co stejně ani vyrobit neumí a automobilky to dováží z východu. A co hůř, tím, že to neumí vůbec, tak jsou absolutně závislí na několika dodavatelích. Zajímalo by mě, co Bosch myslí tou výkonnější technologií :D

Na scénu nastupuje 3 nm technologie (TSMC možná skočí přímo na 2 nm), Tesla požaduje 5 nm, Bosch umí 65 nm. Výkonné čipy budou potřebovat všichni, jen Tesla je popředu. Pokud by Bosch veškeré zisky nasypal do vývoje čipů, tak by možná do roku 2030 mohl vyrábět alespoň 10 nm.
Výroba čipů je aktuálně ve fázi, kdy se rozevírají nůžky. Pokud by některý evropský výrobce chtěl vyrábět (i fyzicky) pokročilé čipy v EU, tak by pro vývoj a výstavbu potřeboval masivní dotace od státu. Cena takové továrny se počítá v desítkách mld dolarů. Od rozhodnutí, po rozjetí továrny uběhne tak 5 let minimálně. A know-how by musel samozřejmě ukrást. Ale proč ne, čínskej odpad krade nonstop a ještě ji za to pomalu chválí...
A aktuálně je asi jediný výrobce, který bude tak nějak alespoň přicmrndávat lídrům a to je Infineon. Nikdo jiný ani nemá ambice.
23. 11. 2021 18:13
Re: Rozmohl se nám tady takový nešvar
koupis chleba od StBaka, takze pekar pres ulici zkrachuje.
zkrachovalej pekar nekoupi obili od mistniho jezedaka, takze ten taky zkrachuje.
zkrachovalej jezedak pro tebe nebude mit praci, takze ti sebere klicky od traktoru a ty pujdes po zebrote.
a jednohe dne zaklepe na okenko StBak, ze kdyz budes hodnej a delat co chce on, ze ti da najist...
a podobne to je s tou cinou

ja radsi koupim chleba od toho pekare pres ulici, ten koupi obili od mistniho jezedaka, ten ti necha klicky od traktoru a ty si budes svobodne brazdit pole a treba i hnojit tou chemii od StBaka.
ale porad to vychazi lip nez prvni varianta, protoze ja mam dobrej chleba, pekar ma praci, mistni jezedak ma praci a ty nechodis po zebrote
Avatar - Ozzman
23. 11. 2021 15:30
Re: Rozmohl se nám tady takový nešvar
Komunisticke rezimy nemam v lasce a nikdy ani ty ceske jsem nevolil, ale umyslnne se vyhybat vyrobkum z ciny nemam za potrebi, je to jako s Agrofertem, je fuk, ze si koupis chleba od jine pekarny, stejne to obili hnojil chemii od nej a tak je to i s cinou, protoze cinske soucastky sou ve vsem, svet je propojen a i pres hruznej rezim je to velka globalni ekonomika
23. 11. 2021 15:11
Re: Rozmohl se nám tady takový nešvar
ano, mam s tim problem, jak pisu vyse - 14:53