Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Do Evropy míří další čínská značka, Zeekr chce nabízet až šest modelů

Ondřej Mára
Diskuze (33)

Prémiová značka čínského automobilového gigantu Geely chce vstoupit na vybrané evropské trhy v příštím roce.

Čínská značka Zeekr, spadající pod automobilový gigant Geely, se nedávno pochlubila novým prémiovým MPV 009, které bude se svou výraznou maskou naprosto nepřehlédnutelné. Společně s představením nového modelu však ředitel značky potvrdil také její plánovaný vstup na evropské trhy.

An Conghui, CEO značky Zeeker, podle kolegů z britského Autocar uvedl, že značka plánuje zahájení prodejů na vybraných evropských trzích v průběhu listopadu 2023. Rozhodnutí vstupovat na nové globální trhy přitom souvisí i s mimořádným úspěchem značky, kdy během října zaznamenala prodej 10.109 kusů svého vůbec prvního modelu 001 liftback.

Video se připravuje ...

V příštím roce pak automobilka v rámci příprav vstupu na globální trhy plánuje představení dalších dvou modelů, jak podle britských kolegů potvrdil ředitel značky. Jedním bude čtyřdveřový sedan, druhým pak středně velké SUV. Oba modely by přitom měly splňovat evropská bezpečnostní nařízení, jak pro Autocar naznačil zdroj přímo z Geely.

V roce 2024 pak automobilka plánuje představení dalších dvou modelů značky Zeekr, nic bližšího o nich ale prozatím nevíme. Během dvou let od vstupu značky na evropské trhy by pak údajně měla nabízet minimálně šest modelů, přičemž nejspíš všechny nabídnou pouze elektrický pohon.

Dodejme, že značka Zeeker vznikla v roce 2001 jako jedna z prémiových značek v rámci čínského automobilového gigantu Geely. Pod stejnou společnost patří i Volvo, Lotus, Lynk&Co a mnoho dalších. Geely navíc drží 50 % značky Smart a menší podíl v automobilkách Aston Martin a Mercedes-Benz.

Cílem značky pro tento rok je prodej 70.000 automobilů. Do roku 2025 pak automobilka plánuje dosáhnout celkového prodeje 650.000 vozidel. Není ale zřejmé, jaké prodeje značka očekává na starém kontinentu. Ostatně zatím ani nevíme, na jakých evropských trzích se modely Zeekr budou nabízet.

Ondřej Mára
Diskuze (33)

Doporučujeme

5. 11. 2022 19:17
Re: Pěkně se nám tady roztahují
Pokiaľ na to má, tak samozrejme.
Avatar - Barrichello
5. 11. 2022 17:36
Re: Pěkně se nám tady roztahují
To si myslíš leda ty :-) :-) :-) :-)

Neboj, až bude mít čína 70% trhu, budeš brečet krokodýlky :-) :-)
4. 11. 2022 22:42
Licoměrníci
Jednou jsou proti zásahům do ekonomiky, podruhé k nim ponoukají ;-) legrační
4. 11. 2022 22:08
Re: Smutne a nebo komicke?
To same co pisu jinde.

S plynem uz jsi zas nekde jinde. Predne se o tomto problemu mluvilo a byla na to i odpoved. Nikdo se nesmal. Obchod s Ruskem byl soucasti Nemecke politiky.
Zavadet cla je kratkodobe reseni vedouci k zaostavani.
4. 11. 2022 22:04
Re: Smutne a nebo komicke?
Takze tak velka cast prumyslu nema zadnou paku. Dava to smysl?
Nebyla prave norma EURo vzdy velkou prekazkou pro konkurenci?