Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dobrá zpráva pro české řidiče: Dálniční známky nezdraží. Kvůli velkým opravám...

redakce AUTO.CZ
Diskuze (16)
Přestože ministerstvo dopravy nepočítá se zdražením dálničních kupónů, v připravované novele zákona zvýšilo horní cenový limit na roční kupon na 2.000 Kč.

Ministerstvo dopravy neuvažuje o tom, že by v nejbližších letech zdražilo dálniční známky pro osobní auta mimo jiné kvůli rozsáhlým opravám dálnic z nynějších 1500 korun ročně. Uvedli to zástupci úřadu na dotaz ČTK. V připravované novele zákona o pozemních komunikacích ale ministerstvo zvýšilo horní cenový limit na roční kupon na 2000 Kč.

"Horní limit 2000 Kč za roční kupon jsme navrhli navýšit s ohledem na možný vývoj cen v dalších letech, aby pak nebylo nutné měnit novelou zákon o pozemních komunikacích. Nejedná se tedy o zvýšení ročního poplatku ani ministerstvo dopravy o zdražování časového poplatku v současnosti neuvažuje," řekl ČTK Zdeněk Neusar z tiskového oddělení.

Ministerstvo uvažuje, že nejpozději od roku 2021 zavede místo nálepek na sklo elektronické viněty. Řidiči by tak k úhradě časového poplatku mohli nově využívat také internet a mobilní aplikace. Řidič také nebude muset s sebou mít potvrzení o úhradě časového poplatku. Elektronické kupony zabrání padělkům a automatizovaná kontrola pak zajistí, aby řidiči nejezdili po dálnicích bez úhrady.

"Naším cílem je také snížit provozní náklady na výběr poplatků, které v současné době tvoří především tisk a distribuce dálničních kupónů. Úspory předpokládáme v řádu desítek miliónů korun, ale výslednou cenu ukáže až soutěž na dodavatele systému," dodal Neusar.

Novela počítá s tím, že by od placení dálničních známek byly zcela nebo částečně osvobozené vozy na ekologický pohon, tedy zejména elektromobily, hybridy nebo vozy na zemní plyn. Právě hybridy u některých značek tvoří velkou část prodejů. Například Toyota v Česku prodává čtvrtinu aut na hybridní pohon, Lexus dokonce 90 procent.

Tržby z prodeje dálničních známek pro letošní rok do konce ledna vzrostly meziročně o pět procent na 2,32 miliardy korun. Z toho nejvíce, celkem 2,23 miliardy korun, stát inkasoval z prodeje ročních kuponů. Celkově se na poštách, čerpacích stanicích a dalších distribučních místech prodalo 1,486 milionu ročních kuponů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (16)

Doporučujeme

Avatar - fOE
5. 4. 2018 07:44
Re: Německý model...
Co myslis tim zahranicni nasobne vic?
Avatar - Ronault.
5. 4. 2018 06:58
Re: Proč bysme
A co daň z nemovitostí? ;-)
5. 4. 2018 06:51
Německý model...
...zcel upřímně se mi líbí německý model, kdy by pro naše silnice a dálnice mohly platit největší část tranzitní a povrch devastující kamiony, zahraniční pak násobně víc.

Když už od nich neumíme na dálku vybírat ani pokuty, mohl by to být dobrý směr.
Avatar - JDM
5. 4. 2018 06:27
Re: Proč bysme
Nerikej to nahlas nekdo to uslysi a zavedou to...
Avatar - praděda7
4. 4. 2018 22:29
Proč bysme
měli platit za používání něčeho, co bylo postaveno za naše peníze? :-! To je jako byste museli platit nájem ve vlastním domě.... >:-[]