Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dobré zprávy: Rallycross o spalovací motory nepřijde, elektrická soutěž se pojede separátně

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Vedení světového šampionátu v rallycrossu potvrdilo, že přechod na čistě elektrické závoďáky se konat nebude. Přesto se jich dočkáme.

Dost možná si pamatujete na zhruba dva roky staré plány, podle kterých se měl světový šampionát v rallycrossu od roku 2021 konat výhradně s elektromobily. Tento koncept byl ale nakonec zavrhnut a soutěž o spalovací motory nepřijde.

Rozhodlo o tom březnové hlasování výrobců, kteří nakonec byli pro zachování aktuálních pohonů. Přitom ještě před pár měsíci jednala Mezinárodní automobilová federace a hlavní promotér soutěže s devíti výrobci, kteří byli ochotni do takového projektu jít.

O elektrické rallycrossové závoďáky však zcela ochuzeni nebudeme. Pokud by vás taková soutěž lákala, obdobně jako třeba formule E, můžete se těšit na zcela nový šampionát, jenž se pojede jako doprovodná soutěž tradičního rallycrossu.

„Společně s Mezinárodní automobilovou federací chceme mít elektrickou verzi této soutěže,“ uvedl Torben Olsen, ředitel World RX. „Setkali jsme se, položili plány na stůl a úzce spolupracovali s výrobci. Fakt, že k přechodu na elektromobily nakonec nedojde, je výsledkem toho, že výrobci nejsou na rok 2021 připraveni, což je škoda,“ poznamenal.

Nová série Projekt E by se měla stát součástí rallycrossu již v příštím roce. „Promotér se již v roce 2017 zavázal, že elektrifikace bude součástí závodních víkendu World RX. Dnes můžeme potvrdit náš záměr naplnit tento cíl,“ uvedl dále Olsen.

Výsledkem tohoto přerodu má být samozřejmě přispění k výzkumu a vývoji technologií pro budoucí mobilitu, které budou posléze aplikovány do elektromobilů v běžném provozu. „Věříme, že Projekt E je pozitivním krokem vpřed k naplnění našeho závazku. Umožní nám představit nové technologie a ukázat, že elektrická auta jsou rychlá a zábavná.“

Stanislav Kolman
Diskuze (0)