Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrický rallycross? Možná bude součástí stále populárnější Formule E!

Stanislav Kolman
Diskuze (13)
O elektrickém rallycrossovém šampionátu se již nějaký čas spekuluje. Nyní je ve hře varianta, že by nová soutěž byla součástí seriálu Formule E.

Šampionát Formule E od svého vzniku roste na oblibě nejen mezi fanoušky, ale i samotnými automobilkami. Audi, Jaguar či Renault jsou již součástí, přidává se BMW a nově i Mercedes a Porsche. Značky tato soutěž láká natolik, že jsou ochotny opustit tradiční akce motosportu, včetně legendárního závodu v Le Mans.

Závody Formule E se konají v centrech velkých měst, tedy tam, kde se o elektromobily očekává vůbec největší zájem. Jenže monoposty nemusí zákazníky přesvědčit tak důvěryhodně jako běžné vozy. I proto by spojení šampionátu s elektrickým rallycrossem dávalo smysl.

„Je to jedna z možností, o které se nyní diskutuje. Myšlenka elektrického rallycrossu je dokonalá – auta vypadají velkolepě a závody jsou krátké, takže je dostatek času na jejich dobití. Soutěž by mohla být skvělým doplňkem pro Formuli E,“ uvedl Wolfgang Dürheimer, šéf strategie motorsportu společnosti Volkswagen.

Muselo by se ale vyřešit ještě spoustu potencionálních problémů. Třeba to, jestli budou rallycrossové speciály závodit na asfaltových okruzích formulí, nebo pro ně bude připravena jiná konfigurace okruhu s terénním úsekem. To by ale v metropolích mohl být značný problém.

Připomeňme, že od příští sezony bude mít Audi ve Formuli E svůj vlastní tým, jenž naváže na stáj Abt Schaeffler. Dürheimer však naznačil, že v šampionátu by se mohlo objevit více automobilek z koncernu VW. Zahraniční média dokonce spekulují o tom, že součástí elektrických formulí se v následujících letech stane mladoboleslavská Škoda, která koncept svého prvního elektromobilu přivezla na autosalon v Šanghaji. Podporu elektrickému rallycrossu před časem vyjádřila také skupina PSA, jež aktuálně soutěží ve Formuli E se značkou DS.

Stanislav Kolman
Diskuze (13)
4. 8. 2017 23:23
Re: To je vtip týdne:
A ty? Zkus aspoň jeden argument, který by vyvrátil nějakou z mých blbostí!
4. 8. 2017 21:59
Re: To je vtip týdne:
Blbosť má dnes hody... Kokso, ty nad tým aj rozmýšľaš, čo píšeš?
4. 8. 2017 21:48
Re: Formule e
Aj k tomu môže Formula E postupne dopomôcť, podobne ako sa niektoré veci pôvodne vyvinuté pre automobilové športy dostali do sériových áut.
4. 8. 2017 21:47
Re: .
Dôvod?
4. 8. 2017 21:46
Re: Mám to nastavený tak
Asi mu z toho tepla odumierajú mozgové bunky...