Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dodge Viper 2015 bude mít více výkonu

Michal Fokt
Diskuze (2)
Sportovní kupé Viper, nabízené opět pod značkou Dodge, dostane, dost možná jako oslavu této změny, výkonnější verzi motoru V10 8,4 l. Raději se neptejte, jak velkou...

Koncern Fiat Chrysler Automobile (FCA) v rámci reorganizace svých aktivit ukončil existenci své, teprve před dvěma roky založené, sportovní značky SRT, jejímž prvním modelem se stal supersportovní Viper. Už v červnu letošního roku se závodní verze Viper GTS-R představila jako Dodge a v rámci modelového roku 2015, jenž se začne prodávat v nejbližších dnech, se stává i ze silničního SRT Viper zase Dodge Viper.

S touto změnou souvisí také jedno vylepšení, týkající se monstrózního motoru V10 8.4. Ten bude od modelového roku silnější, když nabídne výkon 655 koní, tedy 482 kW. To zní skvěle, ovšem do chvíle, než si uvědomíte, že dosavadní verze měla 649 k (477 kW), jedná se tedy o nárůst o 6 koní. Ty byste možná ocenili a pocítili u nějakého litrového motoru, v případě Viperu je to ovšem pod rozlišovací schopnost jakékoli živé bytosti, zvlášť když se točivý moment 813 N.m vůbec nezměnil.

Je ovšem velmi pravděpodobné, že Dodge průběžně reaguje na kritiku Viperu a tristní výsledky vozu ve srovnávacích testech s konkurenční Corvette a pro MY2015 připravuje další balíček vylepšení, které mají ztrátu na konkurenci zmenšit. Detaily zatím nejsou k dispozici, ale lze je očekávat co nevidět a jak je vidět, týkají se i pohonné jednotky.

Společně s koncem značky SRT, která bude nejspíš opět používána pouze jako doplňkové označení pro sportovní verze stávajících modelů, přichází o svou židli Ralph Giles, jenž přechází na pozice Senior Vice President of Product Design a President and CEO of Dodge Motorsports.

Michal Fokt
Diskuze (2)
29. 7. 2014 12:25
Zjevení
Neznám moc majitelů Viperu, ale nevzpomínám si, že by si stěžovali zrovna na nedostatek výkonu... Zato ostatní kritiky tam bylo až nad hlavu.

Vzpomínám si, jak jsem Viper, tehdy ještě jako Chrysler Viper R/T10 viděl poprvé, vypadal jako zjevení a v době jeho uvedení byl objem motoru 8 litrů v podstatě nepředstavitelný (pokud jste tedy tehdá neřídili náklaďák).

Škoda, že ho nedokázali soustavně piplat tak, jako Chevrolet Corvettu, nebo Porsche svou 911...