Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dodge Viper spalující biopalivo E85 překonal světový rekord (VIDEO)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (9)
Představitel amerického pojetí stavby sportovních automobilů - Dodge Viper SRT-10 - je dalším vozem předvádějícím, že i s ekologickým pohonem může být zábava. Jeho desetiválec dostal dvě turbodmychadla, ale také byl upraven pro spalování biopaliva E85.

E85 Viper jeho majitel Karl Jacob připravil pro překonání rekordu na jednu míli (1,6 km) s pevným startem. Tohoto cíle vůz dosáhl na letišti Oscoda-Wurtsmith ve státě Michigan. Stanovenou vzdálenost ujel v čase 27,41 s a na konci jedné míle dosáhl rychlosti 355 km/h.

„Jezdit ekologicky neznamená jezdit pomalu,“ řekl Jacob, po rekordní jízdě a dodává: „Postavili jsme tento automobil pro překonání světového rychlostního rekordu a také chceme upozornit na důležitost obnovitelných paliv. Ta mohou snížit naši závislost na ropných produktech a snižují i emise. Chtěli jsme předvést, že s E85 je možné jezdit ekologicky i rychle.“

Na přestavbě Viperu SRT-10 se podílel Ron Misjak ze společnosti SVS, která se specializuje na úpravy motorů. Desetiválec Viperu byl upraven pro spalování biopaliva E85 a pro dosažení vyššího výkonu byl vybaven dvojicí turbodmychadel, takže poskytuje 883 kW (1200 k). Na voze nedošlo pouze ke změnám v motorovém prostoru, ale upraven byl také podvozek, brzdy, výfukový systém, v palubní desce byly vyměněny přístroje a instalován head-up displej. Kompletní přestavba vozu trvala jeden rok.

{videoplayer link="http://www.youtube.com/v/d-bPI4S2YAA" style="auto"}

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (9)
18. 7. 2007 11:18
Kolik?
60 litrů E85ky na 100 kilometrů? Bursík radostí zezelená :-) Jinak pěkný výkon :yes: