Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Donald Trump chtěl mít vlastní řadu limuzín, zlatem se na nich nešetřilo

Ondřej Mára
Diskuze (11)

Ještě než se Donald Trump rozhodl zabydlet v oválné pracovně Bílého domu, věnoval se podnikání. A jeho součástí bylo v osmdesátých letech i vytváření prémiového zboží se značkou Trump.

Donald Trump je poměrně dobře známý svou láskou k luxusu, včetně prémiových automobilů, kterým už jsme se v minulosti věnovali. Věděli jste ale, že koncem osmdesátých let snil Donald Trump o vytvoření vlastní prémiové značky limuzín, které měly vzniknout za spolupráce se značkou Cadillac a karosárnou Dillinger Coachwork?

Bylo to v době, kdy se ze jména Trump začala stávat prémiová značka. V té době jste se v USA mohly setkat s nápoji, pokrmy nebo golfovými hřišti, která nesla jméno Trump. A limuzína Cadillac měla být prvním nositelem jména Trump v automobilovém průmyslu.

Základem se stala limuzína postavená na platformě Cadillac  Brougham, známá snad ze všech amerických osmdesátkových filmů, která měla pod kapotou 5.0 litrový motor V8 o výkonu pouhých 150 koní. Tradiční emblém Cadillac na kapotě však přišel o své barevné pruhy a místo nich se objevilo logo „Cadillac Trump Series.“

Na první pohled se dal Cadillac Trump Series poznat především díky střeše, která byla zvýšená a nekopírovala tak klesající linku nad okny. Kromě toho však vůz dostal i zlacené proužky na boku, zlacené nápisy, zlacenou telefonní anténu v zadní části, zlatá proužky n pneumatikách a pozlacené byly dokonce i klíčky. A kde nebylo zlato, tam si museli zákazníci vystačit s chromováním.

Interiér je kombinací kůže, zlacených doplňků a palisandrového dřeva. Nechybí samozřejmě ani televize s kazetovým přehrávačem, prémiová audio-soustava Blaupunkt, fax, skartovač nebo telefon. Zajímavostí je však elektrifikovaný bar, do kterého stačí pouze vložit skleničku a pomocí tlačítka si vybrat nápoj dle chuti. Nápoje a pokrmy si pak posádka mohla odkládat na skládací stolečky, které byly ukryty ve dveřích. Mezi sedačkami byl navíc ukryt i malý sejf.

Trump se s Cadillacem domluvil na výrobě 50 kusů, nakonec však vznikly pouze dva. Proč z dohody sešlo? Těžko říct – automobilka i současný americký prezident by nám ale nejspíš řekli vlastní verzi příběhu. V současnosti však Trump opět jezdí v limuzíně Cadillac, na jejímž vývoji se však místo jeho maličkosti podílela tajná služba. Jak už asi tušíte, jedná se o pancéřovanou limuzínu pro hlavu státu, které se přezdívá Beast – tedy Bestie.

Pokud byste chtěli vidět Cadillac Trump Series, nejlepší šancí bude (nejen) automobilové muzeum Brian Gram’s Volo Auto Museum v americkém Illinois, kam se za ním vydali i lidé z YouTube kanálu  Barcroft Cars. Ještě před pár lety se přitom limuzína Cadillac Trump Serie prodávala ve Velké Británii, kde za ni prodejce požadoval pouze cca 1,6 milionu korun

Vzhledem k tomu, že tehdy byl druhý exemplář stále v Trumpově rodině, existuje poměrně velká šance, že se evropský kousek přesunul zpět do zámoří. Možná už se ale od té doby něco změnilo a muzeum má ve vlastnictví skutečně bývalou limuzínu Donalda Trumpa. Její původ totiž ve videu nikdo nezmínil.

Ondřej Mára
Diskuze (11)

Doporučujeme

Avatar - Beefcake
27. 7. 2019 20:53
Re: Už i tady protiTrumpská novinařina
To su napr.ake ?
Avatar - lyon667
26. 7. 2019 11:33
Re: Už i tady protiTrumpská novinařina
Raději slámu z bot, než socialistické žvásty na jazyku.
Avatar - Barrichello
26. 7. 2019 10:29
Re: Už i tady protiTrumpská novinařina
Kdo není neomarxista nebo zelený je nepřítel lidu. To nevíš?
Avatar - Barrichello
26. 7. 2019 10:28
Re: ja teda neviem
Nikdo tě nenutí, dneska to má sběratelskou cenu. A nějaký sběratel to určitě ocení. Jako dailydriver si to nikde nekoupí, od toho je nový Cadillac CT6 resp. pro fajnšmekry CT6-V s novým motorem V8 :-)
Avatar - KANKUNEN
26. 7. 2019 10:22
Re: Už i tady protiTrumpská novinařina
To bude tím, že já to nečetl vůbec ;-). Čerpám na základě novinářské módy, Ivanka se přeřekla a Trump se přepsal.