Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dostane Porsche Panamera supervýkoný hybridní topmodel?

Michal Fokt
Diskuze (0)
"Porsche 918 se zadními sedadly" - tak popisují zákulisní informace zvažovanou další verzi fastbacku Panamera. Budou všechna nejrychlejší porsche hybridní?

Jak bude vypadat Porsche Panamera pro následujících šest-sedm let, už víme. Je třeba říci, že se dočkala mnohem lepšího přijetí, než poněkud bramboroidní současná generace a lze tedy očekávat výraznější prodejní úspěch. A jak už to u luxusních aut chodí, když už si je někdo pořídí, tak nezřídka s vrcholnou motorizací a výbavou. To by za současné situace znamenalo verzi Panamera Turbo s přeplňovaným osmiválcovým čtyřlitrem o výkonu 550 koní a s točivým momentem 770 N.m.

Dynamika takového auta je víc než dostatečná, stovku pokoří za 3,6 s a pojede rychlostí až 305 km/h. A když si přiobjednáte Sport Chrono, z akcelerace uberete ještě dvě desetinky. Ale někomu to stejně může být málo a ve Stuttgartu přemýšlí, co s tím. A teď nemluvím o nějaké přifouknuté Panameře Turbo S s výkonem 600 koní, ve hře je něco mnohem impozantnějšího.

Panamera by si mohla podle informací amerického Motor Trendu vypůjčit draze vyvinutou techniku už nevyráběného hypersportu 918 Spyder a relativně levně ji přizpůsobit vlastním potřebám. Výsledkem by bylo jakési "918 se zadními sedadly", monstrózní fastback s hybridním systémem roadsteru, zkombinovaným s V8 4.0. Tento komplet by dával výkon kolem 700 koní (515 kW) a točivý moment blížící se hranici 1100 N.m.

Celý projekt je zatím čistě ve fázi zvažování, ale proč ne? Porsche by relativně lacino získalo auto, které by chtěl mít v garáži snad každý boháč na planetě. Navíc by tato hybridní panamera podpořila image značky v oblasti hybridní techniky vytvořila by se další vazba na vytrvalostní závodění v seriálu Le Mans.

Michal Fokt
Diskuze (0)