Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dotace na elektromobily spuštěny. První den přišlo jen 11 žádostí

Ondřej Šámal
Diskuze (114)

Žádosti o státní záruky ve výši až 200 tisíc korun bez DPH na úvěrování koupě elektrického automobilu byly spuštěny v pondělí. Přišlo jich však jen minimum.

Dlouho avizovaná podpora nákupu elektromobilů v Česku byla spuštěna toto pondělí 18. března. Zájemci z řad právnických osob a živnostníků (tahle skupina totiž tvoří zhruba 75 % všech registrací nových automobilů na českém trhu) mohou na koupi elektromobilu formou bankovní záruky za komerční úvěr získat až 300.000 Kč bez DPH. Tahle částka se však týká vozů s palivovými články na vodík a nákladních aut, na klasický bateriový elektromobil stát poskytuje až 200 tisíc bez DPH.

Zájem o podporu je ovšem zatím mizivý, byť jsme teprve na počátku. Národní rozvojová banka totiž oznámila, že během pondělí a úterý dostala pouze 20 žádostí, jedenáct z nich první den. Podle odhadů se přitom dostane v průměru zhruba na profinancování 500 lokálně bezemisních aut měsíčně, kvóta se proto minimálně v prvních měsících zřejmě nevyčerpá.

Nízký počet žádostí v první den ovšem není dán nezájmem o elektrická auta, ale spíše samotným administrativním postupem. Abyste žádost totiž vůbec mohli podat, musíte mít daný vůz vybrán a u spolupracující leasingové společnosti či banky musíte mít sjednaný úvěr s datem minimálně 18. března. Auto může mít firma nebo podnikatel již objednané, doplatek k složené záloze ale musí být uhrazen ze zaručeného úvěru. Po prokázání vlastnictví vozu pak žadatel dostane proplacenou dotaci.

Video se připravuje ...

Podmínky pro získání záruky jsou jasné již od minulého roku, pojďme si je bodově představit:

  • Týká se pouze právnických osob a OSVČ.
  • Cena elektromobilu je zastropována částkou 1,5 milionu korun bez DPH, celkem je na podporu samotných elektromobilů vyčleněno 1,65 miliardy korun.
  • Na bateriový vůz můžete získat až 200.000 Kč bez DPH, na vodíkové a nákladní vozy 300.000 Kč bez DPH.
  • Úvěr musí dosahovat částky minimálně 300.000 Kč, přičemž Národní rozvojová banka poskytne záruku ve výši až 70 % úvěru.
  • Podpora se týká nových, ale i ojetých elektromobilů do stáří 6 měsíců a nájezdu maximálně 6000 kilometrů.
  • Na pořízení dobíjecí stanice AC můžete dostat až 50 tisíc korun bez daně, u dobíječek se stejnosměrným proudem a výkonem do 40 kW je záruka 100.000 Kč, u výkonnějších pak až 150 tisíc korun bez DPH. Na dobíjecí stanice je vyčleněno až 300 milionů korun.
Ondřej Šámal
Diskuze (114)

Doporučujeme

Avatar - twistedTSD
12. 4. 2024 06:41
Re: vpodstate bych mel jasat
Bez investic do obrany vám ty důchody a silnice budou dost k hovnu. Jeden by čekal, že to každý průměrně inteligentní člověk dokáže pochopit.
Avatar - rohYpnol
11. 4. 2024 20:36
Re: vpodstate bych mel jasat
Zato na zbraně pro Ukrajinu a pro Ukrajince máme peněz jak sra*ek... :yes: Bravo Fiala :yes:
Avatar - rohYpnol
11. 4. 2024 20:35
Re: V Německu těch 200 000 dotují automobilky pro všechny,
Ano. Evropské peníze jsou přeci peníze, které jsou určené na utrácení za pí*oviny a je potřeba je co nejlépe proje*at ... :yes: Protože EU nám je posílá jen tak a je to zlatá kreditka našeho rozpočtu bez limitu... :yes:
Avatar - rohYpnol
11. 4. 2024 20:31
Re: moc líbí
Přesně tak. Doporučuji rohypnol :-[] :-[] :-[]
22. 3. 2024 14:38
Re: Pochvala pro vládu
Píšu o financování zeleního údělu, tedy o dotacích do energetických úspor, paňáma?! Ty jdou z emisních povolenek!