Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dotykové obrazovky už jsou pasé? Jaguar Land Rover vyvíjí bezdotykový displej

David Bureš
Diskuze (11)

Jaguar Land Rover tvrdí, že bezkontaktní displej zlepšuje bezpečnost při řízení a zároveň snižuje riziko přenosu bakterií a virů, což se v době koronavirové může hodit.

Dotykové displeje jsou dnes už obvyklou součástí automobilů, které najdeme od těch nejlevnějších modelů, po ty nejdražší. Přesto výrobci hledají další možnosti ovládání vozu, a proto tu dnes máme i ovládání gesty nebo hlasové ovládání, které díky umělé inteligenci má fungovat stále lépe a reagovat i na různé povely. To ale není všechno, pracuje se i na dalších řešeních.

Jaguar Land Rover tak nyní přichází s unikátním bezdotykovým displejem, který vyvíjí ve spolupráci s renomovanou Univerzitou Cambridge. Patentovaná technologie využívá takzvaného prediktivního dotyku, kdy umělá inteligence za pomoci různých senzorů předpovídá, co uživatel chce na obrazovce udělat. Rozpozná tak, zda chce nastavit navigaci nebo ztlumit rádio, aniž by se musel dotknout samotného dotykového displeje.

Video se připravuje ...

Automobilka tvrdí, že toto řešení má dvě zásadní výhody. Prvotně snižuje rozptýlení řidiče, který kvůli ovládání bezdotykového displeje nemusí tak sklánět pohled ze silnice. Prvotní laboratorní testy i jízdní zkoušky přímo na silnicích ukazují, že toto řešení snižuje úsilí a čas na interakci s dotykovým displejem až o 50 %. Plusem v tomto směru má být i to, že prediktivní dotyk si lépe poradí s jízdou na rozbité silnici nebo na nezpevněném povrchu, při níž je kvůli vibracím pro uživatele náročnější trefit na dotykovém displeji to správné tlačítko.

Druhou výhodou je pak snížení přenosu různých bakterií a virů, což má být oceněno hlavně v době koronavirové. Jelikož se uživatel nemusí takového displeje přímo dotýkat, snižuje to riziko šíření bakterií a virů na povrchu obrazovky.

Právě ochrana před viry a bakteriemi bude podle britské automobilky do budoucna pro zákazníky velice důležitý aspekt. I z toho důvodu výrobce pracuje na speciální ionizaci vzduchu v kabině s filtrací zachycující ultrajemných částic a alergenů.

David Bureš
Diskuze (11)

Doporučujeme

Avatar - Dinar
24. 7. 2020 10:45
Re: Korobububu
Není třeba nic vysvětlovat, ví to dobře, jenže jeho ubohému charakteru diskusního vometáka je nějaká hrdost zcela cizí, takže diskuse bude zas.írat dál. A má na to právo, stejně jako my máme právo, díky hatelistu, ty jeho bláboly nemuset vidět. Já jsem spokojen. ;-)
24. 7. 2020 09:07
Re: Korobububu
Ani sa necudujem,ze si si toho Hamunablabla dal na hate-list.
Rozdava web linky na pockanie.A tebe ich tam nasekal zopar.
Pride mi ako diler a propagator web stranky novinky.cz.
Ocividne je to jeho biblia a co ten web napise ,tak to je prenho svate.
Jednoduchy clovek bez vlastneho nazoru.
Avatar - Hammunasakra
24. 7. 2020 08:00
Re: Korobububu
Je nás v tuhle chvíli 7 miliard 800 miliónů 142 tisíc 498 právě TEĎ https://www.worldometers.info/cz/

Kolik z toho je 99%? :-|
Avatar - Blue Sun
24. 7. 2020 07:41
Re: Korobububu
Vysvětlete už někdo tomu Hamunablabla, že je u 99 % lidí na hate-listu a fakt už ho tu nikdo nečte...
Avatar - Hammunasakra
23. 7. 2020 21:33
Re: Korobububu
No spíš to se ukáže(-zalo) kdo je kdo https://www.novinky.cz/…a-ulice-40318414

No a někdo na 9x předražené zboží https://www.forum24.cz/…pro-zdravotniky/ :-)

A naopak https://www.novinky.cz/…aj-wanu-40326571 :D