Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dovolená na Slovensku: Lázně a relax

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)
Dáváte o dovolené přednost odpočinku a relaxování? Slovensko je pro vás tím pravým místem.

Poznejte lázně v muzeu

Když Slovensko, tak také lázně. Když lázně, tak určitě Piešťany. Když Piešťany, tak zdejší proslulé bahno těžené z obtokového ramene Váhu, které léčí choroby pohybového ústrojí, neurologická onemocnění, respektive choroby z povolání. Na Slovensku je ovšem mnoho desítek dalších měst a míst nabízejících lázeňskou péči - všechny můžete vidět na mapě v piešťanském Balneologickém muzeu (vstupné 0,50/1 euro), kde získáte nejen přehled o nabídce minerálních vod Slovenska, ale také pojem o tradici a historii lázeňství obecně a v Piešťanech obzvlášť. Kromě hlavní expozice v budově „Kúpelnej dvorany“ najdete další exponáty ve vile dr. Lišky, kde kromě balneologie také funguje stálá výstava sakrálního umění. V hlavní budově toho najdete víc: kromě originálního lidového domu s původním zařízením, keramiky a historických předmětů i prsten a sponu z římského hrobu.

V Piešťanech však není třeba se jen nechat matlat bahnem. Komu to kondice dovolí, najde tu mnoho cyklotras i pěších stezek na výlety. Například hrad proslulé Čachtické paní je vzdálen jen 30 km.

Praktické informace
Vzdálenost z Prahy 363 km
Vzdálenost z Brna 160 km
Ubytování (eur/noc) dvoulůžkový pokoj od 50, penzion 25
Stravování (eur) snídaně od 5, hlavní jídlo od 6, menu od 5
Aktivity Park miniatur, kostely a hrady, Červena věž, Važska cyklomagistrála.
Poznámka Vstupné do Balneologického muzea 1 euro/50 centů, Classic Car Muzeum s možností vyhlídkové jízdy.

autotip autotip

Pramen zdraví na Liptově

Lúčky patří mezi nejstarší lázně na Slovensku, první zmínky o nich se datují do roku 1712. Najdete je v krásné přírodě a tichém prostředí na rozhraní Oravy a Liptova. Z mnoha desítek slovenských lázeňských míst jsme vybrali Lúčky také z toho důvodu, že se zde setkává tradiční lázeňství se současnější podobou vodní relaxace. Lázeňský areál najdete posazený nad obcí, kde postavili i moderní akvapark. Původně tyto lázně – podobně jako Františkovy Lázně – vyhledávaly hlavně ženy s gynekologickými problémy. Ty sem jezdí stále, ale v současné době přibyla – tak jako v jejich úplných začátcích – také léčba potíží pohybového ústrojí a nervových chorob. Před několika roky se objevily další indikace, celkem prameny nabízejí úlevu při 12 chorobách!

Léčivá minerální voda s obsahem vápníku až 606 mg/l je prý obzvlášť vhodná na prevenci a léčbu osteoporózy. Na své si zde přijdou sportovci, senioři, turisté, ale i celé rodiny s dětmi. Jezdí se sem na léčivé pobyty, za odpočinkem i na prodloužené víkendy, lyžařské a sváteční pobyty.

Praktické informace
Vzdálenost z Prahy 487 km
Vzdálenost z Brna 212 km
Ubytování (eur/noc) léčba/1 osoba plná penze od 50, penzion od 25
Stravování (eur) snídaně od 4, menu od 5,50, dieta/příplatek 1
Aktivity Aqua-vital park: Akvapark – 3 h/10 eur vnějši bazeny, vnitřni 1 h/6 eur, bazeny plus vitalni svět/sauny – 2,5 h/11 eur, výstup na vrchol Velký Choč, splouvaní Váhu na pltích.

autotip autotip

Plavby po Dunaji

Vyhlídkové plavby po Dunaji poskytují nevšední zážitek, vždyť se jedná o skutečný veletok. Výjimečně (při majálesu) funguje i přívoz Propeler. Plavby mají různé cíle a poskytuje je víc společností. Nejkratší je vyhlídkový okruh (45 min), který nejprve poskytne pohled na hrad a nábřeží se starým městem a následně představí všechny bratislavské mosty a podél druhého břehu se vrátí na místo startu. Oblíbený je výlet za třemi hrady v Devínské bráně, kde je v létě po plavbě (1,5 h) dvouhodinová pauza na prohlídku hradu. Milovníci umění si vyberou plavbu do muzea moderního umění Danubiana nebo na vodní dílo Čunovo. Lodní návštěvu muzea Danubiana je možné v letní sezoně absolvovat o víkendu, v ceně lístku je i návštěva galerie, na kterou budete mít asi dvě hodiny.

Pamětníci možná zvolí tak diskutované vodní dílo Gabčíkovo, kde přitahuje plavba mohutnými komorami, ale tato nabídka na sezonu 2016 zatím nebyla obnovena. Dunaj nabízí i možnosti plavby pro vodáky, a to na svých idylických a klidných ramenech.

Praktické informace
Vzdálenost z Prahy 329 km
Vzdálenost z Brna 129 km
Ubytování (eur/noc) dvoulůžkový pokoj od 80, penzion cca 25
Stravování (eur) snídaně od 4, polévka cca 3, hlavní jídlo od 6
Aktivity Muzeum Danubiana, Moravský luh, zoo Bratislava
Poznámka Nejdelší naučná stezka Slovenska vede podél Moravy, přírodu tu zachovala Železná opona (léta nepřístupné pohraniční pásmo)

autotip autotip

Lanovkou na Lomnický štít

Výhled z Lomnického štítu stojí za to! Červená visutá lanovka během 8,5 minuty překoná výškový rozdíl 855 m a vyveze vás do výšky 2634 m n. m., odkud přehlédnete celé nejmenší velehory Evropy. Můžete zde i přespat v apartmánu se dvěma postelemi a pohovkou, ale to vás na rozdíl od nocování vynuceném nouzovou situací – to kdyby se náhle změnilo počasí a lanovka nemohla jet zpátky – přijde v přepočtu od 17.000 Kč za noc. Zdejší vyhlídkové terasy dávají příležitost k jedinečnému rozhledu a luxusním fotkám.

Před posledním úsekem můžete mít za sebou již dvě jízdy. Vyvézt se totiž lze nechat z Tatranské Lomnice čtyřmístnou kabinkou na mezistanici Start, odkud se pokračuje moderní 15místnou gondolou na Skalnaté pleso, kde se nastupuje na poslední a nejzajímavější úsek na Lomnický štít. Celkem za tyto tři jízdy dospělý zaplatí 46 eur. Nahoře si můžete dát kávu v nejvyšší slovenské kavárně Dedo. Vrchol hory je také zajímavou botanickou lokalitou. Popsáno zde bylo na 100 druhů lišejníků, 40 druhů mechů a 34 květin.

Praktické informace
Vzdálenost z Prahy 565 km
Vzdálenost z Brna 362 km
Ubytování (eur/noc) dvoulůžkový pokoj od 30, penzion 20
Stravování (eur) snídaně od 5, hlavní jídlo od 6, menu od 5
Aktivity Mountain káry/Hrebienok, Tatranská divočina/děti, Lomnické sedlo
Poznámka Noc na Lomnickém štítě (2/3/4 osoby- 650/699/748)

autotip autotip

Pltě na Dunajci

V nejsevernější části Spiše, tzv. Zamaguří, se nachází Pieninský národní park. Zdejší atrakcí již od poloviny 19. století je plavba na pltích, což jsou plavidla sestavená zpravidla z pěti úzkých loděk do jednoho celku (voru). Plavilo se jimi tradičně zboží a osoby po Dunajci z Pienin do Polska, až do Varšavy. Obchodní plavby ukončila obří povodeň (1813), která zničila plavidla i veškeré zázemí na břehu. Málem se při ní utopil (ale u Váhu) „otec národa“ František Palacký.

Nyní je plavba na pltích vyhledávanou turistickou atrakcí v Pieninách (rovněž na Váhu pod Strečnem). Plavba po Dunajci má sezonu od 15. dubna do 31. října, denně od 8 do 18 h. Desetikilometrová trasa po Dunajci vede zpravidla z oblasti Červeného kláštora do obce Lesnica, plavba trvá 70 až 90 minut. Objednat si lze i následné posezení u ohně, grilování nebo vaření guláše. Návrat je možný autobusem, na kole, pěší túrou. Půjčit si lze i raft. Plavba prielomem Dunajce pod Třemi Korunami je bezpečná a současně i přitažlivá a lze ji zkombinovat s gastronomickým zážitkem (grilování, opékání na ohni).

Praktické informace
Vzdálenost z Prahy 602 km
Vzdálenost z Brna 379 km
Ubytování (eur/noc) dvoulůžkový pokoj od 50, penzion od 30
Stravování (eur) snídaně od 3,50, polévka od 1,50, hlavní jídlo od 5
Aktivity Pěší návrat po plavbě pltí (možnost pronájmu kola pro návrat z plavby (4 eura), za plavbu po Dunajci na plti se plati od 8 eur/osoba), výstup na Tři koruny, Červený kláštor (muzeum).

autotip autotip

Stotřicetiletá tradice

Vysoké Tatry jsou proslulé také svými horskými jezery, zvanými plesa. Nejznámějším z nich je Štrbské pleso, které je i nejvyhledávanější. Je to také díky tomu, že se zde - na rozdíl od všech ostatních tatranských jezer – můžete povozit v lodičkách. Tradice „člnkovania“ je dlouhá úctyhodných 130 let a zájem po 25 letech zákazu (pleso bylo „odemčeno“ pro plavby v roce 2008) je velký. Z hladiny jezera jsou totiž nejkrásnější výhledy na tatranské štíty Solisko, Patria či Satan. K dispozici je 20 loděk, lze si i pronajmout veslaře, ten je však dražší (20 eur) než jakákoliv lodička. Potřeba je i sledovat čas, pokud překročíte vymezenou dobu plavby (40 minut), tak doplatíte 10 eur. Panují tu také přísné podmínky, je zakázáno lovit i krmit ryby a kachny, na člun si nelze brát jídlo a ze zavazadel si můžete vzít jen fotoaparát. Nesmíte ani kouřit, hlasitě pokřikovat a odhazovat odpadky, o koupání ani nemluvě. Před plavbou také zapomeňte na alkohol. Po dobu celé letní sezony (zpravidla od konce května do poloviny října) si lze lodičky pronajímat od 10 hodin (poslední plavba v 17 h).

Praktické informace
Vzdálenost z Prahy 544 km
Vzdálenost z Brna 341 km
Ubytování (eur/noc) dvoulůžkový pokoj od 45, penzion 30
Stravování (eur) snídaně od 5, hlavní jídlo od 6, menu od 5
Aktivity Horská kola (půjčovna horských kol, možnost vrátit ve Starém Smokovici nebo v Tatranske Lomnici), Kamzíkovo, dětsky park zdarma, Sviště na plese, závěr sezony

autotip autotip

Ušetřete čas i peníze

Předplacený servis Škoda nabízí jako doplňkovou službu s platností 5 let, respektive podle zvoleného nájezdu. Výhodu představují nejen předem naplánované náklady bez navýšení, nýbrž i použití výhradně originálních komponentů Škoda, hustá síť autorizovaných servisů a s tím související prokazatelná historie vozu. K dispozici jsou dvě varianty. Základní Standard zahrnuje předplacené servisní prohlídky, záruku mobility, výměnu oleje a olejového filtru, brzdové kapaliny, vzduchových filtrů a u zážehových motorů také výměnu zapalovacích svíček. Varianta Plus k tomu přidává zajištění

provozuschopnosti, náhradní díly podléhající běžnému opotřebení a jejich výměnu, dezinfekci a doplnění klimatizace a kontrolu vozu před STK.

Předplacený servis
Nájezd km Standard/Plus
60 000 zdarma*, 13 490/20 490 Kč
100 000 zdarma*, 20 490/35 490 Kč
150 000 30 490/63 490 Kč
* Pro klienty využívající některou formu financování VWFS je pro všechny modely (vyjma citigo) zdarma varianta Standard/100 000 km. Pro citigo je zdarma program Standard/60 000 km.

Hlavně bez stresu

Mladoboleslavská automobilka pro všechny své nové modely nabízí paket Mobilita Plus. Balíček se symbolickou cenou 2000 Kč obsahuje prodloužení záruky na 5 let, respektive do nájezdu 100.000 kilometrů při absolvování prohlídek v autorizovaném servisu. Na přání je možné proběh rozšířit až na 150.000 km. V průběhu garance máte nárok na bezplatné, včasné a řádné odstranění oprávněných reklamovaných závad u všech partnerů tuzemské značky. Paket Mobilita Plus zahrnuje též rozšíření standardní záruky mobility o pomoc zdarma v nepříjemných situacích, jako je defekt pneumatiky, vybití akumulátoru a záměna paliva. Balíček platí i pro závady v zahraničí. Navíc je svázán s vozem, tudíž je přenositelný také na dalšího vlastníka.

Strážný anděl létá i do zahraničí

Služba Škoda Assistance je zákazníkům k dispozici 365 dní v roce, 24 hodin denně. Nárok na ni mají všichni majitelé vozů Škoda, kteří absolvují předepsané servisní kontroly v autorizovaném servisu a požádají o prodloužení či zpětné zařazení do programu Doživotní záruka mobility. Na čísle +420 236 090 002 se v případě nehody nebo defektu v zahraničí dočkáte asistence ze strany operátora, který v případě potřeby zavolá technika. Jeho příjezd je zdarma. Totéž platí také pro možné odtažení vozu do nejbližšího autorizovaného servisu, zapůjčení náhradního auta, zajištění ubytování či jiného způsobu dopravy. Služba se týká též případů poškození vozidla vandalismem, vyšší mocí nebo v případě vykradení. Podrobnosti o rozsahu a platnosti garance mobility naleznete v palubní literatuře.

Program Pneugarance

S každou pneumatikou či kompletní sadou kol u autorizovaného partnera značky Škoda či ve firemním e-shopu získáte zdarma garanci, vztahující

se na mechanické a neopravitelná poškození obutí. I při poškození vlastním zaviněním (např. najetí na obrubník) získáte slevu až 70 % z ceny nové

pneumatiky.

autotip autotip

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)