Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dražba 11 zabavených superaut afrického diktátora vynesla jen 78 milionů korun

Michal Fokt
Diskuze (6)
Syn diktátora republiky Rovníková Guinea přišel ve Francii o luxusní sídlo u Champs Elysées a to včetně 11 nových nebo téměř nových supersportů, které se v aukci prodaly za opravdu směšné peníze.

Zatímco většina z více než 700 tisíc obyvatel africké republiky Rovníková Giunea žije pod hranicí chudoby, "prezident" Teodoro Obiang Nguema Mbasogo a jeho rodina na tom jsou přesně opačně. Asi si tamní hlava státu docela vydělá. Nebo že by v tom snad byly nedejbože nějaké rozkrádačky?

Na prezidentova syna Teodora Nguema Obiang Mangue byl ve Francii vydán zatýkací rozkaz kvůli zpronevěrám veřejných financí a došlo k zabavení jeho majetku. Ten v zemi galského kohouta tvořilo sídlo se 101 pokoji, situované poblíž Elysejských polí, v jehož garáži bylo nalezeno také 11 supersportů, z nichž většina měla najeto buď naprosté minimum kilometrů nebo vůbec žádné.

Ferrari Enzo, Maserati MC12, Porsche Carrera GT, Ferrari 599 GTO, Rolls-Royce, Maybach, Aston Martin, dva Bentleye a párek Bugatti Veyronů byly do Francie přivezeny z USA. Dovezeno tedy bylo více vozů (celkem 26 v hodnotě 26 milionů dolarů), ale ostatní už byly přepraveny do Afriky. Všechny automobily byly vydraženy v aukční síni Drouot a jejich prodej vynesl pouze 3,1 milionu euro (4 miliony dolarů), tedy necelých 78 milionů korun. To je směšná cena, vezmeme li v úvahu, že za ojetý Veyron dnes zaplatíte kolem milionu dolarů. Buď se auta diktátorů moc velké popularitě netěší, nebo to byla také nějaká levárna...

V pařížském sídle byly nalezeny také další cennosti - drahá vína, klenoty a umělecká díla včetně obrazů Renoira a Degase. I ta jdou do světa prostřednictvím dražby. Vláda dotyčné africké země se snaží postup francouzských úřadů ze všech sil blokovat a argumentuje tím, že Teodorovo sídlo bylo součástí ambasády a vztahuje se na něj tudíž diplomatická imunita.

Michal Fokt
Diskuze (6)
19. 7. 2013 10:19
Re: Enzo
Pri uvedeni Enza Ferrari machrovalo, ze ho predaju iba prelustrovanym zaujemcom. Africky diktator je pre nich asi akceptovatelny.
Avatar - sargis
18. 7. 2013 12:24
wow...
mohol som mat ojazdeneho Veyrona za cenu Oktavky...sice by som pri lahvaci nemohov machrovat litrami v kufri, ale 16 valcov znalec oceni...po 16 krigloch ;-)
18. 7. 2013 10:49
Re: Enzo
Pravda, tady ani není potřeba bychovat >:D
Avatar - marek.g
18. 7. 2013 09:08
Re: Enzo
:yes: >:-[]
Avatar - Individualita
18. 7. 2013 08:54
Re: Enzo
To že by sis ho nekoupil ti naprosto věřím >:D