Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Druhá generace Nissanu Juke se blíží. Bude výrazná, ale jiná než předchůdce

David Bureš
Diskuze (6)

Ve stále nabitějším segmentu malých SUV chce Nissan Juke bojovat i v druhé generaci svou charakteristickou zbraní, výrazným designem.

Nissan Juke patří dnes už mezi stálice na trhu. Přišel už v roce 2010, a tak se dá považovat za jednoho ze zakladatelů dnes tak populárního segmentu malých SUV, vždyť přišel dokonce o tři roky dříve než Renault Captur nebo Peugeot 2008, které tuto třídu hodně zpopularizovaly. S příchodem nové konkurence a postupujícími léty však zájem o Juke klesá. Čas je tak na novou generaci.

O jejím příchodu se spekulovalo už v roce 2016, nakonec se ale druhá generace Juku začne vyrábět až v příštím roce. Jedničkový Juke na trhu vydrží bezmála devět let, což je v automobilovém světě opravdu dlouhá doba.

Důvodem tak dlouhého životního cyklu je podle zákulisních zpráv fakt, že vedení automobilky nechalo design novinky přepracovat. Vedoucí designu značky Alfonso Albaisa ale takové zprávy odmítá. „Nebyl poslán zpět. Nevím, kde se takové zprávy vzaly. Bude to cool auto, pořád se svým charakterem,“ tvrdí Albaisa.

Tvary nového Juku navrhuje designérské centrum Nissanu v Londýně. Malé SUV japonské značky má nadále sázet na výrazný design, který předchůdce tak proslavil, zároveň však má být hodně jiný než u minulé generace. „Nevypadá ani jako koncept crossoveru IMx nebo jako Leaf,“ doplňuje Albaisa.

Nissan Juke během své kariéry několikrát překonal hranici 100.000 prodaných kusů v Evropě za rok, přičemž automobilka vidí velkou část úspěchu právě v jeho neobvyklém designu. I proto bude Juke „jiný“ i nadále, byť to pro designéry znamená těžší práci. Nemohli udělat jen evoluci předchůdce, opět musejí šokovat a rozdělit společnost, jako se to daří první generaci. I z toho důvodu Juke nenahradí v Evropě model Kicks jako na americkém trhu, crossover s konvenčními tvary.

Novinka má být postavena na shodné platformě jako nový Renault Clio. V souvislosti s novými emisními normami patrně přijde o atmosférické motory, základem tak bude zřejmě tříválec 0.9 TCe od Renaultu. Naopak turbodiesely má nabízet i nadále, stejně jako pohon všech kol, který však pořád bude dostupný jen pro vybrané agregáty. Novinkou by pak podle některých zpráv mohla být elektrická verze.

Nový Nissan Juke se má světu představit někdy v následujících měsících. Datum a místo premiéry zatím známy nejsou, určitě to ale nebude na letošním pařížském autosalonu, kde Nissan nebude vůbec vystavovat.

David Bureš
Diskuze (6)
Avatar - pelikoš
29. 8. 2018 11:47
doufám
že bude ve stejném duch, jako první generace...
29. 8. 2018 10:24
Re: Design
A myslíš, že o teba by si aspoň to kolo niekto oprel? ;-) >:D
28. 8. 2018 21:01
Re: Design
Souhlas..
Avatar - Blue Sun
28. 8. 2018 20:46
Re: Design
Naštěstí nejsou všichni tak zaostalí jako ty.
28. 8. 2018 20:10
Re: Design
Juke je přesně ten typ auta, o které bych si neopřel ani kolo... ;-\