Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Druhé auto do rodiny v USA? Překvapivě golfový vozík!

Matyáš Kunst
Diskuze (2)

Ve Spojených státech se rozmohl podivuhodný trend - narůstající popularita golfových vozíků, které slouží jako alternativní dopravní prostředek do města. Opravdu má něco takového budoucnost?

Na golfovém hřišti si můžete užít mnoho zábavy nejen prostřednictvím samotné hry, ale také přejížděním na elektrickém vozíku mezi jednotlivými odpaly. S prudkým rozvojem elektromobilů jde ruku v ruce také neustálý posun technologií uvnitř těchto „příbuzných“ strojů, což svádí k myšlence - proč by nemohly golfové vozíky sloužit mimo zelené pláně jako efektivní dopravní prostředek ve městech? 

Právě tento trend se začíná objevovat ve Spojených státech, kde golfové vozíky hromadně vstupují do městského provozu. Rodiny v některých amerických městech dokonce volí tyto vozíky jako alternativu k druhému automobilu a důvodů existuje hned několik. Mezi ty očividné patří kompaktní rozměry, hbitost a velmi levný provoz.

V tuzemsku se s touhou po těchto vlastnostech přikláníme spíše k elektrickým skútrům, avšak ty mohou být pro starší nebo nezkušené řidiče poměrně složité na ovládání. Navíc, díky moderním lithium-iontovým bateriím mohou nyní golfové vozíky poskytnou poměrně slušný dojezd, zcela dostačující na krátké popojíždění po městě. 

Také zástupci amerických měst mají z narůstající popularity nového prostředku bezpochyby velkou radost. Doprava se alespoň z části rozmělní a sníží tak riziko kolon. Díky elektrickému pohonu se rovněž snižuje produkce emisí, což je v dnešní době klíčové téma. 

Velké množství měst jde trendu naproti - povoluje se beztrestný provoz golfových vozíků po ulicích a v některých případech dokonce začínají stavby „víceúčelových tras“, které mají být určeny právě pro tento druh alternativních dopravních prostředků (včetně jízdních kol, koloběžek, elektrických skútrů atp.).

Video se připravuje ...

Takovýto vývoj by mohl vést k tomu, že společnosti vyrábějící golfové vozíky začnou nabízet také vozíky přímo určené pro jízdu ve městě. K dispozici by mohly být širší možnosti konfigurace, varianty s vyšším výkonem, větší baterií, vylepšenou bezpečností nebo většími úložnými prostory. Ve výsledku můžeme být svědky vzniku zcela nového segmentu na trhu s elektrickými vozidly.

Na druhou stranu je třeba zmínit, že tento trend je velmi specifický a založený na potřebách, které vyplývají z tamních geografických podmínek. Dá se tedy předpokládat, že v Evropě, minimálně ve velkých městech, na ulicích mnoho golfových vozíků nepotkáme. Nicméně, nechme se překvapit, co budoucnost přinese.

Matyáš Kunst
Diskuze (2)

Doporučujeme

8. 8. 2023 16:40
U nás podobně
U nás už tento trend funguje poměrně dlouho, protože tříkolky s elektrickým pohonem jsou poměrně rozšířené u seniorů a o mnoho levnější než golfové vozíky. Výhodou golfových vozíků je samozřejmě střecha, ale za 139 tisíc lze pořídit elBlesk tříkolku, která nemá jen stříšku, ale je celokapotovaná i s topením :-O (viz https://www.elblesk.cz/…lblesk-trikolka/). V textu se mluví o Li-Ion technologii, což asi zabezpečí životnost těchto baterií, protože u normálních golfových vozíků se baterie většinou nuceně mění po uplynutí cca třech let. Tady jsou od výrobce poskytované záruky na jednotlivé typy baterií - http://www.trojanbattery.com/ . Normální golfový vozík v době, kdy jsem hodně aktivně hrál (2002-2017) stál okolo 100 tisíc bez DPH s obyč olovo-H2SO4 baterkama.
8. 8. 2023 15:52
Jasněééé, zlatá Amérika.
Tam se může po městech prohánět kdejakej krumpl bez registrace, bez pásů a pravděpodobně i bez schválení pro silniční provoz. A u nás, kde se teda golf až tolik nehraje, to asi nahradí zahradní traktůrky a travní sekačky.

Co se to tady děje? To teď dělají Auto.cz malý děti?

(Prej Mercedes Benz, z popisu v galerii, to asi těžko...)