Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DS chystá expanzi. Luxusní divize PSA vsadí na SUV

David Bureš
Diskuze (2)
Německé prémii bude chtít francouzské DS konkurovat novými SUV. Po velkém DS 7 Crossback se počítá s konkurentem pro Audi Q2.

Francouzská značka DS po osamostatnění se od Citroënu zatím na starém kontinentu neslaví velké úspěchy. Za první pololetí letošního roku v Evropě prodala jen 25.117 aut, o bezmála 37 % méně než před rokem. Luxusní divize Skupiny PSA ale pracuje na změně, počítá s expanzí modelů, přičemž vsadit chce na dnes populární SUV.

První vlaštovkou je DS 7 Crossback, 4,57 metru dlouhé SUV, které se světu poprvé představilo na jarním ženevském autosalonu a do prodeje vstoupí v lednu 2018. Bude se jednat už o druhé SUV této značky, DS 6 je ale nabízeno jen v Asii. Po DS 7 Crossback značka plánuje představení malého SUV, které je připravováno pro rok 2019. Má se jednat o tahouna evropských prodejů značky, kterého se má prodávat třikrát více než DS 7 Crossback.

Automobil, patrně nazvaný DS 3 Crossback, se s největší pravděpodobností stane nepřímým nástupcem dnešního DS 3. Třídveřové malé hatchbacky dnes tolik netáhnou, zákazníci spíše preferují malá SUV, a tak značka silně uvažuje nad tím, že druhou generaci DS 3 už nepředstaví. Chystané SUV bude chtít konkurovat třeba Audi Q2, přičemž má nabídnout svébytný vzhled. Výrobce slibuje, že se nebude jednat jen o zmenšenou variantu DS 7 Crossback.

Chystaná novinka přitom nebude jen prvním malým SUV této značky, ale také jejím prvním elektromobilem. Nemusíte se však obávat, že by nabídl jen čistě elektrickou variantu, počítá se i s konvenčními spalovacími motory.

DS 7 Crossback DS 3 Crossback přitom nejsou jedinými připravovanými SUV francouzské značky. Modelová řada DS má v budoucnu čítat šest modelů, přičemž hned čtyři z nich mají být SUV. Zbývající dvě SUV mají dorazit do roku 2021, přičemž jeden z nich bude exkluzivně nabídnut výhradně s hybridním pohonem. To souvisí s plány Skupiny PSA v oblasti elektrifikace, francouzský koncern plánuje, že v menších segmentech nabídne i čistě elektrické vozy, zatímco v těch větších naopak počítá s plug-in hybridním pohonem.

David Bureš
Diskuze (2)
19. 7. 2017 18:08
DS - v Evropě beznadějný případ
U PSA ještě jaksi nepochopili, že vybudovat u evropských zákazníků prémiové vnímání značky je úkol na mnoho desetiletí v řádech mnoha miliard euro a jen pro naprosto špičkové vývojové týmy. Jedinou výjimkou je Audi, které to(s odřenýma ušima) zvládlo zhruba za 20 let. Technické, technologické a kvalitativní schopnosti koncernů VW a PSA jsou ovšem dva odlišné vesmíry.... :-O
Takže třeba v Číně možná DS může uspět (tam se někteří zákazníci ještě nechají opít rohlíkem ve formě více chromu a kvalitní kůže), ale v Evropě to bez špičkové hardvérové techniky nejde ani náhodou a žádná "SUV" ofenziva na tom nic nezmění. :-!
19. 7. 2017 16:34
SUV
Ať už se jdou všichni s těma SUV vycpat... ;-\