Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DS 6WR: Wild Rubis v produkční verzi nachystán na Peking

Michal Fokt
Diskuze (11)
Prémiové francouzské SUV bude oficiálně představeno na autosalonu v Pekingu, máme jeho první fotografie a základní informace.

Zatímco v Evropě bude budování prémiové značky DS koncernu PSA dlouhodobější záležitostí, v Číně se to daří díky dobré strategii samostatných, luxusně vyhlížejících showroomů mnohem lépe. I to je důvodem, proč Citroën ...tedy vlastně DS představuje svůj nejnovější model právě tam a po jistou dobu dokonce bude Čína jediným trhem na světě, kde se bude prodávat.

Řeč je o DS 6WR, novém velkém SUV nebo chcete-li crossoveru. Písmena W a R jasně naznačují, že vzorem byl koncept Wild Rubis, finální verze se od něj ale liší poměrně výrazně. Zatímco Wild Rubis opravdu splňoval termín "crossover" takřka bezezbytku, když připomínal spíše zvýšený velký hatchback, DS 6WR se tváří mnohem více jako SUV a přestože se rozhodně nepovažuji za konzervativního konzumenta automobilového designu, výsledný vůz na mě působí mnohem lépe.

Dá se říci, že designéři zachovali základní stylistické rysy, ale praktický každý díl karoserie přepracovali. Prolisy jsou decentnější, řada z nich se změnila, jiný je tvar světlometů nárazníků, masky chladiče, blatníků, prahů... "Je to rebel", říká tisková zpráva a kromě snahy vyvolat patřičné emoce prozrazuje i něco málo suchých dat: DS 6WR je dlouhý 4,55 m, široký 1,86 m a vysoký 1,61 m, přičemž rozvor náprav činí 2,73 m.

...ovšem nenechte se zmást jeho vzhledem, leskem chromových dílů a 19" koly, rebel přece nebude vyznávat zažité konvence, takže se jedná o předokolku, kterou má od případné blamáže na polní či lesní cestě zachránit elektronický systém Grip Control. Jedinou dodávanou převodovkou bude šestistupňový automat, jenž lze zkombinovat s twin-scroll turbodmychadlem přeplňovanými benzinovými motory e-THP 160 and THP 200, v Evropě pak později zcela jistě Citr... PSA najde i nějaké ty odpovídající turbodiesely.

DS 6WR se bude vyrábět (patrně pro celý svět) v továrně Shenzen v Číně a první čínští zákazníci si své sportovněužitkové DS budou moci koupit ještě před koncem letošního roku. V průběhu roku 2015 by se měl objevit od 6WR odvozený model značky Peugeot.

Michal Fokt
Diskuze (11)
Avatar - del42sa
16. 4. 2014 11:35
Re: 4x4
a tady je ještě video, jak funguje udržování stálé světlé výšky na zadní nápravě Peugeotu 405 4x4.

[odkaz]

Jde v podstatě o stejný systém, který používají Citroeny s tím rozdílem, že u Peugeotu je odpružen jedinou koulí a používá elektrické čerpadlo s elektronickým korektorem narozdíl od čerpadla poháněného spalovacím motorem a mechanických korektorů u Xantie/BX.
15. 4. 2014 18:22
Re: Nic moc
Zbytečné nejsou, ale tohle je fakt Čína. Z mého pohledu - vyšší posez, lepší nastupování i nakládání... V téhle "velikosti" mi to přijde okrajové, ale Čína je jinej trh. V Evropě z 90% vystačí s 2008, maximálně 3008, Aircrossem, případně s katusem
Ale možná že v Číně zrovna letí Fantomas nebo četník, tak je DS zajímavý marketingová artikl :-)
Avatar - Filip007
15. 4. 2014 15:24
Nic moc
Čekal jsem když je to model s označením DS tak by jeho designe měl být šílený jako z jiného světa, ale není. Ještě více mě zklamalo, že se bude vyrábět v Číně a také mě překvapilo, že nebude pohon 4x4. :'-( . Prostě další klasický crossover. Crossovery podle mě jsou hloupé a zbytečné :-!
Avatar - Ji/Ri
15. 4. 2014 15:17
Čína
...tohle auto je pro čínu... je třeba se na něj i touto optikou dívat. V Evropě by to bylo na kusy. Nevzhledné, baňaté, chromový blázinec.... rozpačitost se mi honí žilami.... 8-s
Avatar - 3_diamanty
15. 4. 2014 14:39
Re: Evolúcia modelu
duster je dnes uz legenda... z tohto DS bohuzial asi velka legenda nebude.... aj ked nechcem sa tvarit pesimisticky.... pockajme si ;-)