Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ducati Multistrada 1260 nabízí osvědčený design v kombinaci s novou technikou

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Ducati si pro sezónu 2018 připravila novou generaci svého velkého cestovního endura. Model Multistrada 1200 se pomalu stává minulostí a na jeho místo nastupuje Multistrada 1260.

Ducati pro letošní rok důkladně omladila svou nabídku prakticky na všech frontách, což dokazuje nový Monster 821 i Scrambler 1100 nebo pro značku revoluční Panigale V4. Mezi novinky sezóny 2018 ovšem patří i velké cestovní enduro Multistrada 1260, které míří na trh rovnou v několika různých provedeních.

Novinka na první pohled vypadá téměř identicky jako dosavadní Multistrada 1200 a je pravdou, že design se měnil minimálně, ale v případě techniky je situace již zcela jiná. Ducati Multistrada 1260 dostala nový rám, delší zadní vidlici a i díky zvětšení úhlu hlavy řízení je tak nyní o 55 mm delší, což se má pozitivně projevit v její stabilitě při jízdě vyšší rychlostí.

Novinkou, na níž upozorňuje již samotné označení motocyklu, je motor Ducati Testastretta DVT o objemu 1262 cm3, disponující nejvyšším výkonem 116,2 kW (158 k) při 9500 min-1 a točivým momentem 129,5 N.m při 7500 min-1. Ducati v souvislosti s motorem uvádí, že 85 % točivého momentu je k dispozici již od 3500 otáček za minutu.

Nová pohonná jednotka roztáčí zadní kolo prostřednictvím šestistupňové převodovky a jezdec má na stroji s rozvorem kol 1585 mm a suchou hmotností 209 kg k dispozici možnost volby z jízdních režimů Sport, Touring, Urban a Enduro.

Bohatá elektronická výbava modelu Multistrada 1260 zahrnuje asistent rozjezdu do kopce Vehicle Hold Control (VHC), bezpečnostní balíček Ducati Safety Pack (ABS Bosch s funkcí brzdění v náklonu + kontrola trakce DTC), Ducati Wheelie Control (DWC), tempomat, bezklíčkové zapalování, podsvícené ovladače na řídítkách a automatické vypínání blinkrů.

Verze S k bohaté výbavě základní verze přidává semiaktivní podvozkový systém Ducati Skyhook Suspension (DSS) Evo a rychlořazení Ducati Quick Shift (DQS). Dále pak Ducati Multimedia System (DMS), plnobarevný TFT display s intuitivním menu, plně LED osvětlení s přisvěcováním do zatáčky. Provedení D Air má navíc ovládání airbag systému od Dainese.

Vrcholem v nabídce modelové řady Multistrada 1260 je při uvedení na trh provedení Pikes Peak v exkluzivním tříbarevném lakování, na sportovním odpružení Öhlins a s karbonovou koncovkou výfuku Termignoni. Nově s kovanými koly Marchesini, která jsou o 3 kg lehčí než kola na verzi 1260 S.

Ducati hodlá nabídku provedení nové generace svého velkého cestovního endura dále rozšiřovat, ale než k tomu dojde, tak budou dispozici ještě verze Multistrada 1200 Enduro a 1200 Enduro Pro, které jsou z celé své rodiny nejvhodnější pro výletu do terénu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)