Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

EAVan je malá městská dodávka s technikou elektrokola

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Společnost Electric Assisted Vehicles Limited stojí za projektem EAVan, představujícím jedno z nejmenších lehkých užitkových vozidel.

Společnost Electric Assisted Vehicles Limited se sídlem v Oxfordshire se při vývoji svých lehkých užitkových vozidel zaměřila na minimalizaci jejich vlivu na životní prostředí. Díky tomu přístupu se vydala směrem, kdy se nesnažila vycházet z konvenčních užitkových vozidel, ale naopak se základem stala koncepce současného pohonu elektrických jízdních kol.

EAVan díky tomu vyniká skutečně velmi lehkou konstrukcí a jeho řidič se podílí i na jeho pohonu, protože musí šlápnout do pedálů. Za pomoci elektromotoru se může toto vozítko pohybovat rychlostí kolem 25 km/h. Při brzdění i při jízdě na volnoběh je rekuperována kinetická energie.  

EAVan je v současnosti prezentován ve třech celkových délkách od 1940 mm přes 2300 mm až po 2850 mm. Všechna tři provedení mají shodnou celkovou šířku 1040 mm, výšku 1950 mm a užitečné zatížení až 175 kg. Pro zvýšení přepravní kapacity má být k dispozici dvounápravový přívěs s celkovou délkou 1500 mm a užitečným zatížením až 200 kg.

Společnost Electric Assisted Vehicles Limited uvádí, že EAVan může být využíván k zásobování menších obchodů v centrech měst, při úklidu ulic jako nosič vysavačů na drobný odpad a také může být využíván jako záchranářské či hlídkové vozidlo. EAVan má být prvním z řady vozidel EAVehicles, v níž mohou vzniknout i širší a delší verze s výkonnějším pohonem a větší přepravní kapacitou.

Zdroj: Electric Assisted Vehicles Limited

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme

2. 8. 2019 08:08
rekuperace
"...Při brzdění i při jízdě na volnoběh je rekuperována kinetická energie...."

Rekuperaci při brzdění si představit dovedu, ale to druhé mi zůstává záhadou
Mohl by nám tuhle fičuru pan redaktor prosím osvětlit ?