Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan má recept na horké léto a představuje elektromobil pro zmrzlináře

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Nissan e-NV200 se stal základem pro koncept zmrzlinářského vozu, využívajícího ke svému provozu elektrickou energii i z obnovitelných zdrojů.

Nissan ve spolupráci s rodinným skotským výrobcem zmrzliny Mackie’s of Scotland vytvořil koncept zmrzlinářského automobilu, jehož prostřednictvím demonstruje schopnosti a možnosti využití svého lehkého užitkového elektromobilu e-NV200. Zároveň tento koncept slouží k prezentaci přenosných baterií Nissan Energy Roam.

Koncept se od sériového modelu e-NV200 na první pohled prakticky neliší, ale s ohledem na jeho využití jako zmrzlinářského vozu došlo k přepracování jeho nákladového prostoru a rovněž i karoserie na pravé straně od B sloupku směrem dozadu. Zde totiž již nejsou posuvné dveře, ale směrem vzhůru výklopná stěna, za níž je pult se zmrzlinářským vybavením.

Potřebnou energii pro toto vybavení poskytuje dvojice přenosných baterií Nissan Energy Roam. Každá z nich disponuje kapacitou 700 Wh a výstupním výkonem 1 kW. K jejich dobíjení pak mohou být využití solární panely na střeše vozu, s nimiž návrat na plnou kapacitu trvá dvě až čtyři hodiny, zatímco při využití 230V zásuvky se jedná zhruba o jednu hodinu. Nissan Energy Roam má být voděodolný a jeho prodej se má rozběhnout ještě během letošního roku.

Nissan e-NV200, který je základem konceptu zmrzlinářského vozu vychází z konvenčního modelu NV200, oceněného titulem Mezinárodní dodávka roku 2010. Nejprve byl tento elektromobil představen jako koncept a v roce 2014 se z něj stal sériový model. V současnosti je nabízen jako čistě užitkový model e-NV200 nebo e-NV200 Evalia s možnosti přepravy až sedmi osob.

Přední kola obou sériově vyráběných provedení i konceptu zmrzlinářského vozu roztáčí elektromotor o výkonu 80 kW a točivém momentu 254 N.m. Maximální rychlost je podle materiálů automobilky 123 km/h a zrychlení z 0 na 100 km/h za 14,0 s. Lithium-iontové baterie s kapacitou 40 kWh umožňují dle WLTP kombinovaný dojezd 200 km a v městském provozu až 301 km na jedno nabití.

Zdroj: Nissan

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme