Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrické koloběžky připravily o řidičák stovky návštěvníků Oktoberfestu

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Ačkoliv se na letošním Oktoberfestu vypilo méně piva než loni, stejně připravil o řidičské průkazy několik stovek řidičů. A někteří dokonce ani neseděli za volantem.

Světoznámý mnichovský Oktoberfest, který skončil tuto neděli, probíhal podle policistů poměrně poklidně. Namísto kapesních krádeží, kterých oproti minulému roku ubylo, však museli řešit nové problémy s řidiči, z nichž někteří dokonce ani neseděli za volantem.

Policisté se totiž během šestnáctidenního festivalu, který navštívilo zhruba 6,3 milionů lidí, nezaměřili pouze na řidiče aut, ale také na řidiče populárních elektrokoloběžek. Ty sice byly na samotném festivalu zakázány, návštěvníci je však používali po opuštění areálu. Samozřejmě notně posilněni alkoholem.

Policisté tak celkem zastavili 414 „řidičů“ elektrokoloběžky pod vlivem alkoholu, z nichž se 254 muselo rozloučit se svým řidičským průkazem na místě. Marcus de Gloria Martins, mluvčí mnichovské policie, pro DW.com sdělil, že lidé často považují elektrokoloběžky za lifestylovou záležitost či hračku. Málokdo z nich si přitom uvědomuje, že Německo považuje elektrokoloběžky od poloviny června za klasická silniční vozidla.

Kromě řidičů elektrokoloběžek si však policisté posvítili i na podnapilé řidiče automobilů, kterých během festivalu načapali rovných 360. S řidičákem se pak muselo rozloučit 215 z nich. Podle policejního mluvčího Martinse si přitom řada řidičů nemyslela, že policisté budou hlídkovat i mimo areál Oktoberfestu, uvádí DW.com.

Policie totiž během letošního ročníku posílila bezpečnostní opatření, instalovala nové kamerové systémy a zvýšila počet hlídek v areálu, aby předešla vysokému počtu kapesních krádeží z minulého. A to se podle informací skutečně povedlo. I přes klidný průběh akce však museli policisté i tak vyrážet k 1.915 událostem. V minulém roce přitom evidovali výjezdů pouze 1.789.

V důsledku letošního Oktoberfestu tak přišlo o řidičský průkaz celkem 469 lidí, které zadržela policie v Mnichově. Je však otázkou, kolik řidičů zastavili policisté někde dál, cestou z Oktoberfestu.

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Doporučujeme

25. 11. 2019 20:38
Podívejte se na naši nabídku na elektrický kolobezky, který
https://395379550.eshop-rychle.cz/
11. 10. 2019 10:18
Kam ten svet speje :-)))
To uz si clovek nemoze ani na kolobezke vypit? :-[] :no:
Avatar - xxc
10. 10. 2019 21:07
prekvapenie
Mozno boli ludia prekvapeni, lebo v Nemecku vraj bezne nemeraju alkohol len tak. Take preventivne fukanie tam udajne neexistuje, ako u nas (aspon na Slovensku).
Avatar - KANKUNEN
10. 10. 2019 15:44
Re: A to tam mají toleranci :-)
Zajímavé jak my Češi sami sebe podceňujeme. Naopak Češi jsou velmi inteligentní a zvládli by to a opilci řidiči chlastají i teď.
Avatar - JohnyRnR
10. 10. 2019 15:29
A to tam mají toleranci :-)
Jojo :D "U nás nemůžeme povolit půl promile jako v Německu, protože Češi jsou nezodpovědní a neumějí si dát jen jedno pivo." "Čechům povolíte jedno a dají si čtyři." "Němci toleranci mít mohou, protože jsou zodpovědní a překročit půl promile si nikdo nedovolí." ;-)