Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrický ARC Vector komunikuje s jezdcem prostřednictvím bundy a helmy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Novým hráčem v kategorii luxusních elektrických motocyklů se stává britská společnost Arc Vehicle Limited se svým strojem Vector. Ten zaujme svým designem, technikou, jízdními výkony i výbavou.

Motorkáři své stroje často přirovnávají k živým bytostem, které mají duši a komunikují s nimi. Velmi často se to týká starších strojů, u nichž je řízení skutečně plně v rukou jezdce a nepomáhá mu žádná moderní elektronika.

Arc Vector chce nyní posunout komunikaci mezi jezdcem a strojem na zcela novou úroveň a to za pomoci helmy Zenith s head-up displejem a bundy Origin, poskytující zvukové a haptické signály.

Helma Zenith s head-up displejem má mimo jiné poskytovat informace o rychlosti jízdy, údaje z navigace a rovněž obraz z kamery umístěné na její zadní straně. Jezdec má díky stále sledovat prostor před sebou a nemusí vůbec sklápět svůj zrak k přístrojům nebo zpětným zrcátkům.

Bunda Origin má nabízet tři různá nastavení. První z nich má být zaměřeno na zvýšení bezpečnosti jízdy a může například lehkým poklepáním na rameno upozornit jezdce na vozidlo, které má ve svém slepém úhlu. Sportovní režim pomůže ještě zvýšit požitek z jízdy a zpětnou vazbu na přetížení při akceleraci, v zatáčkách a při brzdění. Poslední režim pak může zajistit i přehrávání hudby přes haptiku, kdy si může jezdec nastavit basy přímo na tělo.

Pozornost si vedle helmy a bundy samozřejmě zaslouží i samotný motocykl Arc Vector, který rozhodně zaujme svým futuristickým designem i konstrukcí s hojným využitím uhlíkových vláken v oblasti rámu a podvozku. Ten se může pochlubit i špičkovými komponenty odpružení značky Öhlins a brzdovým systémem značky Brembo.

Elektromotor má tomuto stroji umožnit akceleraci z 0 na 96,56 km/h za 2,7 s a jízdu rychlostí přes 200 km/h. Dojezd na jedno nabití se má ve městě pohybovat kolem 270 km a na volných silnicích, kde bude možné lépe využít jeho výkony, pak kolem 190 km.

Arc Vector svými přednostmi zaujal i vedení britských automobilových značek Jaguar a Land Rover a ty právě s ohledem na vývoj nových řešení komunikace mezi strojem a člověkem investují do jeho mateřské firmy prostřednictvím své dceřiné společnosti InMotion Ventures.

Společnost Arc Vehicle Limited v současnosti plánuje roční produkci na maximálně 399 motocyklů Vector. Cena je v současnosti stanovena na 90.000 britských liber (zhruba 2,7 milionu Kč) za stroj s helmou i bundou.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
10. 11. 2018 19:20
motorka
Já jsem si motorku kupoval z [odkaz] právě kvuli specifickému zvuku, který vydává spalovací motor, což podle mě dělá naprostá většina motorkářů, proto si nemyslím že v dohledné době budou elektrické motorky na vzestupu, spíše je to jen PR, aby firmy vypadaly víc ekologicky.
Avatar - JohnST
8. 11. 2018 22:14
ACR nezmysel
Tieto elektricke hovadiny mi nedavaju zmysel. Firma urobi nejaku hovadinu, ktoru predava za nekrestanske peniaze ale stale postradam zmysel tychto akoze strojov. :no: >:-[]