Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrický muscle car Dodge prý bude mít šokující zvuk

Ondřej Mára
Diskuze (11)

Podle šéfa Stellantis půjde o šokující zvuk, který si neumíme představit.

Všichni už delší dobu víme, že automobilka Dodge, spadající pod společnost Stellantis, pracuje na svém prvním čistě elektrickém zástupci v segmentu tzv. „Muscle cars“. Silná americká auta si přitom většina z nás spojuje také s pořádným zvukem motorů V8, ani elektrický Dodge ale nebude žádný tichošlápek.

Vytváříme zvuk, který si nedokážete představit,“ uvedl Carlos Tavares, CEO Stellantis, v rozhovoru pro magazín Automotive News. „Je to něco šokujícího. Poté, co vyvinuli ten zvuk, začali přemýšlet nad tím, jak ho učinit hlasitější a ještě silnější ve funkci, jak nyní používáte auta,“ dodal Tavares.

Video se připravuje ...

Z téhle fráze si toho neumíme moc představit, pravděpodobně ale nepůjde pouze o syntetický zvuk motorů V8. Design elektromobilu, jehož představení se očekává v roce 2024, by přitom měl být inspirován ikonickým modelem Dodge Charger z roku 1968, jak značka v minulosti naznačila.

Zatím se ale nemusíme bát, že by elektrické sporťáky Dodge pohřbily současné modely s označením Hellcat, které se těší mimořádné popularitě. I podle dřívějších vyjádření Tima Kuniskise, šéfa značky Dodge, tu s námi uřvané spalovací motory ještě chvilku zůstanou. Přesto už se značka ve velkém zaměřuje také na elektrifikaci.

Letos se očekává představení vůbec prvního elektrifikovaného modelu Dodge, kterým by se mohl stát crossover odvozený od plug-in hybridní Alfy Romeo Tonale. Značka by pro novinku mohla použít jméno Hornet, to však zatím nebylo potvrzeno.

Automobilka se navíc evidentně nebude bránit ani čistě elektrickým modelům. Podle Tavarese totiž průzkum uspořádaný značkou ukázal, že zákazníci ve věku kolem třicítky jsou otevření myšlence elektrického muscle car. A vlastně se ani nelze příliš divit.

Elektrické modely se totiž snaží v poslední době ukazovat, že také umí nabídnout zajímavé jízdní zážitky. Ford například postavil elektrický koncept CJ 1400, oblečený do karoserie Mustangu, který stanovil nový rekord ve sprintu na ¼ míle. Upravený Mustang Mach-E se zase stal driftujícím speciálem.

Mimořádné výkony ovšem nenabízí jen tovární prototypy, ale i produkční modely. Stačí se podívat například na výkony Tesly Model S Plaid, která vyráží dech akcelerací a špatně si údajně nevede ani na okruhu. Nyní tedy nezbývá než počkat, co konkrétního přinese elektrický muscle car značky Dodge a jak ho veřejnost přijme.

Ondřej Mára
Diskuze (11)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
3. 3. 2022 16:36
Re: Dneska dobré zprávy
Zalez zelenej neomarxisto :-)
Avatar - Barrichello
3. 3. 2022 16:36
Re: Dneska dobré zprávy
Radost, čím méně EV pleček na světě, tím lépe :-)
Avatar - Tielman
3. 3. 2022 12:20
Re: Dneska dobré zprávy
HATE LIST je dobrá pomůcka proti tomuhle hlupci s mozkem konzistence stolice po litru fakt silného duševního projímadla. Diskuse se hezky pročistí a normální diskuteři se v záplavě těch jeho s.r.a..č.e.k nebudou ztrácet.
3. 3. 2022 11:16
Re: Dneska dobré zprávy
A co je na tej sprave take dobre? Co z toho mas?
Avatar - Barrichello
3. 3. 2022 10:14
Dneska dobré zprávy
Výroba Elektro-kokodáku zastavena. SMůůůůůůůůůůlaaaa zelená bolševická kliko. Musíte si koupit koloběžku.

SUV Enyaq iV, jehož výroba byla dočasně pozastavena. Další omezení lze kvůli situaci na Ukrajině postupně očekávat i u dalších modelů.