Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektromobil Hispano Suiza Carmen prvně zapózoval vedle klasiky, která mu byla inspirací

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Moderní sportovní elektromobil se poprvé setkal se svou inspirací, vozem Hispano Suiza Xenia Dubonnet z roku 1938.

Francouzský zámek Chantilly, ležící severně od Paříže, se stal místem setkání dvou výjimečných automobilů, které spojuje značka Hispano Suiza. Právě probíhající akce Arts et Élégance zde totiž svedla dohromady moderní elektrické sportovní kupé Carmen a výrazný klasický model Xenia Dubonnet z roku 1938.

Designéři modelu Carmen, představeného během ženevského autosalonu 2019, přitom označují model Xenia Dubonnet za svou designovou inspiraci. Přestože se tyto nádherné stroje setkaly teprve nyní, podobnost je celkem dobře patrná už na první pohled, a to zejména při pohledu z profilu.

Za zmínku stojí například tvarování předních i zadních blatníků, přičemž zadní blatníky naznačují kapkovitý tvar a navíc aerodynamicky zakrývají zadní kolo. Podobnost je však patrná také při pohledu na elegantně se svažující záď se specifickým zakončením a výraznými kulatými svítilnami.

Video se připravuje ...

Při navrhování modelu Carmen jsme byli pevně přesvědčeni, že musíme zachytit naši DNA a navázat na kořeny značky,“ vysvětlil Fracesc Arenas, designový ředitel Hispano Suiza. „Není pochyb o tom, že se nám to podařilo. Stačí se podívat na podběhy kol a zadní část vozu, stejně jako na boční linii.

V přímém srovnání samozřejmě vidíme také obrovskou rozdílnost obou vozu, úsměvná je přitom zejména ta velikostí, kdy výška vozu Carmen na pohled končí zhruba v místech kapoty motoru modelu Xenia Dubonnet. Oba vozy samozřejmě nabízejí luxusní interiéry, velký rozdíl se však odehrál také v oblasti pohonných jednotek.

Automobil Hispano Suiza Xenia Dubonnet vznikl jako jedinečný speciál, postavený na základech Hispano Suiza H6B, a pod návrhem jeho designu je podepsán karosář luxusních vozů Jacques Saoutchik. Pod kapotou byl 8,0litrový atmosférický řadový šestiválec, který nabízel nejvyšší výkon 160 koní. Maximální rychlost dosahovala v té době velmi působivých 177 km/h.

Moderní vůz Hispano Suiza Carmen ovšem sází na čistě elektrický pohon, kdy dvojice jeho elektromobilů generuje kombinovaný výkon 1000 koní. Akceleraci z 0 na 100 km/h tak zvládá za méně než 3 sekundy a jeho maximální rychlost je elektronicky omezena na 250 km/h.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme