Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Emisní zóny míří do českých měst, Poslanecká sněmovna je už schválila

David Bureš
Diskuze (67)
Nový zákon umožní městům zavádět emisní zóny. Týkat se to může všech starších aut.

Poslanecká sněmovna v pátek schválila novelu zákona o ochraně ovzduší, která umožní městům zavádět emisní zóny. Do těch bude zakázán vjezd automobilům nesplňujícím emisní normy. Návrh zákona poslanců Pavla Drobila, Pavola Lukši a Kristýny Kočí musí ještě schválit Senát.

V případě schválení zákona Senátem bude městům umožněno zavádět na svém území, nebo jeho části takzvané nízkoemisní zóny, do kterých bude zakázán vjezd vozidel nesplňujících emisní normy. Emisní kategorie aut, která do zóny budou moci vjet, si každé město stanoví samo.

Zóny budou moci být zavedeny jen v místech, kde došlo k překročení některého z imisních limitů, ve zvláště chráněných územích či lázeňských městech. Podmínkou je i možnost objetí zóny po silnici stejné nebo vyšší třídy. V případě vyhlášení zhoršeného ovzduší zákon počítá s tím, že by motoristé mohli použít dálnice a další zpoplatněné silnice bez dálniční známky, popřípadě bez zaplacení mýta. Vjezd vozům nesplňujícím limity bude v nízkoemisních zónách zakázán nejdříve rok poté, co radnice dané nařízení vydá.

Začátek a konec nízkoemisní zóny bude stanoven svislou dopravní značkou „jiný zákaz.“ Řidiči, kteří do zóny budou moci vjet, si budou muset pořídit emisní plaketu vydanou ministerstvem. Ta bude umístěna na pravém dolním okraji čelního skla. Řidiči s nevyhovujícím autem bude po vjezdu do zóny hrozit pokuta za porušení zákazu vjezdu.

Omezení provozu se nebude vztahovat například na automobily záchranného systému, historická vozidla, či vozy hromadné dopravy. O výjimku budou moci požádat i nemocné, bezmocné či jinak postižené osoby nebo lidé, kterým by omezení provozu ohrozilo či znemožnilo podnikání.

Návrh zákona má zlepšit ovzduší v místech, kde jsou imisní limity překračovány. Autoři zákona jsou poslanci zvolení za Moravskoslezský kraj, který patří mezi takto postižená místa.

V sousedním Německu jsou nízkoemisní zóny zakládány od začátku roku 2008. Automobily jsou rozděleny do čtyř kategorií podle úrovně znečištění ovzduší. Začátek a konec zóny je označen značkou s dodatkem o tom, kterým vozidlům z daných čtyř kategorií je povolen vjezd.

Vozidla bez ekologické známky nemohou do ekologické zóny vjíždět, řidičům hrozí pokuta 40 euro a trestné body v německém registru. Samotná známka, vydávaná na základě údajů v technickém průkazu, stojí 5 euro a je k dostání na pobočkách stanic technických kontrol v Německu.

David Bureš
Diskuze (67)
12. 6. 2012 18:26
Re: Ekozóny ve městech
tak nemusely by být vůbec ty zóny. Na co to je? Na nic. Jenom jsi tím zavedou to co EU řeklo. A v EU jsou,též blbci v Německu ať to tam mají ale v Česku to být nemusí bo já mám 2 auta do 97. A tak co mám dělat, bud´ to dát na vrakááč nebo na veterány bo mám Citroena r.v.1985 tak nevím pordadítemi? Bud´ to už mám huntovat ted´ nebo to nechat. Díky
30. 3. 2011 01:02
Re: ide o prachy...
Dneska jsem jel kus cesty za kloubovým autobusem MHD. Ty oblaka sazí co mu vyletěly z výfuku při každým rozjezdu nebo řazení, opravdu síla. A uvnitř seděli tak 3 lidi. Proč DPMB dává i na trasy kde jsou troleje autobusy? Co vím, tyhle autobusy žerou na 100 přes 30 litrů nafty. Kolik z toho vznikne jedovatých pevných částic? Myslím že moje benzínové auto které i po městě žere kolem 6 na 100 je ekologičtější. Btw. pokud to jde, snažím se jezdit na normálním kole nebo elektrokole. Akorát po městě je jízda na kole dost nezdravá záležitost, člověk vydýchá při jízdě víz sazí z dieselů...
30. 3. 2011 00:49
Re: Zelená mafie útočí
Je vůbec možná taková reakce? V Bystrci nám vykáceli naprosto zdravý stromy, vysazený v době kdy se stavělo sídliště. Ani jeden strom nebyl uvnitř zhnilej, což dokazují pařezy. A jak někomu může ublížit keř? Ten akorát zachytává prach a smrad z aut. Kdo není insider ten prostě nepochopí jak lze přes "obnovu zeleně" zničit životní prostředí a ještě vytunelovat rozpočet městské části...
Všechno co má v názvu "eko" nebo se to tváří "zeleně" je vždy blamáž.
Avatar - Barrichello
29. 3. 2011 10:33
Re: ide o prachy...
Tak já po městě tou MHD jezdím a to zejména proto, že je to rychlejší a bez kolon a nervů.
Takže seš vedle jak ta jedle.
Ale když ve městě bydlíš, tam tam odtud musíš taky vyjet a přijet, když jedeš mimo město, že.
Avatar - Blue Sun
28. 3. 2011 19:11
Re: ide o prachy...
Nikdo tě nenutí to kupovat. Zaparkuj auto na kraji a do centra mazej MHD, prospěješ daleko více. To ale rozmazlený Bariček nedokáže...