Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

EU se obává, že spojení automobilek PSA a FCA ohrozí konkurenci

Diskuze (8)

Navrhované spojení americko-italské automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francouzské PSA může poškodit konkurenci na trhu s malými dodávkami ve 14 členských zemích Evropské unie, včetně České republiky, a také v Británii. Oznámila to Evropská komise a dodala, že zahájila čtyřměsíční vyšetřování dohody.

Automobilky se na fúzi v hodnotě 50 miliard USD (1,2 bilionu Kč) dohodly koncem loňského roku. Jejich spojením má vzniknout čtvrtý největší výrobce aut na světě za společnostmi Volkswagen, Toyota a Renault-Nissan. Obě firmy doufají, že díky spojení se jim podaří lépe se vyrovnat se slabší poptávkou a že budou moci sdílet náklady na výrobu čistších vozidel, která musejí splňovat přísnější emisní standardy.

EK uvedla, že se obává vysokého podílu na trhu s malými dodávkami, který budou obě firmy mít po spojení. "V mnoha zemích buď PSA nebo FCA jsou již jedničkami na trhu s lehkými komerčními vozy a fúze odstraní jednoho z hlavních konkurentů," uvádí se v prohlášení. Kromě České republiky by dohoda mohla omezit konkurenci také v Belgii, Chorvatsku, Francii, Řecku, Maďarsku, Itálii, Litvě, Lucembursku, Polsku, Portugalsku, na Slovensku, ve Slovinsku a ve Španělsku. Své rozhodnutí by EK měla zveřejnit do 22. října.

Automobilky zopakovaly, že jejich cílem je uzavřít dohodu do konce prvního čtvrtletí 2021. Zatím odmítly učinit ústupky, které by zmírnily obavy EK v oblasti hospodářské soutěže.

Dohodu již schválily antimonopolní řady v USA, Číně, Japonsku a Rusku, napsala agentura Reuters.

Dohoda dá dohromady značky francouzské skupiny Peugeot, Citroën, Opel a DS se značkami Fiat, Chrysler, Jeep, Dodge, Maserati, Alfa Romeo či Ram. Roční odbyt sloučené skupiny by měl dosahovat zhruba 8,7 milionu vozů a tržby téměř 170 miliard eur (4,5 bilionu Kč).

Diskuze (8)

Doporučujeme

24. 6. 2020 18:03
Re: Takže
vag ma svojich spinonov v eu, taha nitky aby sa biznis neuskutocnil !!!!!! :-[]
20. 6. 2020 10:19
Re: Takže
Jen bych ještě doplnil, že to nemusí být jen o konkurenceschopnosti konkurenčních dodávek, ale třeba i poměru cena a užitná hodnota, nebo jen oblibě konkrétní značky na trhu např. typu " .... měl jsem 2x po sobě dodávku Peugeot a byl jsem spokojenej, tak proč další kupovat u konkurence ? "
Jinak naprostej souhlas s tím co píšeš.
19. 6. 2020 14:24
Re: Takže
Ještě Ford a MB.
19. 6. 2020 14:19
Re: Takže
Těch výrobců už jinak moc není. Jen Renault a VW. A ti jsou zase dominantní na jiných trzích.
19. 6. 2020 14:08
Re: Takže
To platilo v ČR tak v 90tých letech. Teď už dávno ne.