Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

EU zakázala podsvícenou sošku Rolls-Royce, prý jde o světelné znečištění

Ondřej Mára
Diskuze (59)

Nepřehlédnutelná ozdoba kapoty za příplatek více než 100.000 Kč bude muset dolů. Ovšem pouze ve státech EU.

Spirit of Ecstasy, jak zní název slavné „Letící dámy“ na masce všech vozů Rolls-Royce, je zcela nezaměnitelným symbolem luxusu a vznešenosti značky. Snad všichni známe její bezpečnostní mechanismus, který dokáže sošku ochránit před nenechavci, věděli jste ale, že si zákazníci mohli připlatit i za sošku s podsvícením?

Automobilka zařadila tuhle rozmařilou drobnost do příplatkové výbavy zhruba před čtyřmi lety, nedlouho po jejím představení v rámci futuristického konceptu Rolls-Royce 103EX, a účtovala si za ni částku okolo 3.500 liber (cca 106.000 Kč). Pro většinu z nás se jedná pro absurdní částku, pro lidi, kteří si mohou Rolls-Royce dovolit, ale mělo jít o poměrně populární doplněk. Jenže s tím je konec.

Osvětlená soška Spirit of Ecstasy se totiž dostala do křížku s EU, konkrétně s aktualizovanými předpisy ohledně osvětlení automobilů. Neznáme sice konkrétní bod svárů, podle informací z britského webu Daily Mail by však osvětlená soška mohla být vnímána jako zdroj světelného znečištění, se kterým mají nové předpisy EU bojovat.

Video se připravuje ...

Automobilka tušila možné problémy s osvětlenou soškou již dříve a tak začátkem minulého roku nechala stáhnout osvětlenou sošku z katalogu příplatkové výbavy. Nyní však automobilka bude muset řešit i sošky, které již nainstalovala.

Podle dostupných informací bude soška odpojena, vyměněna za tradiční Spirit of Ecstasy ve stříbrném kabátku a zákazníkům bude nabídnuta náhrada. Nařízení by se mělo vztahovat pouze na vozy v rámci EU, zatímco ve zbytku světa by to neměl být problém.

Nikde ovšem není řečeno, jaký postih hrozí majitelům automobilů, kteří se osvětlené sošky nevzdají. Dá se ovšem reálně předpokládat, že z podobných vozů by se do budoucna mohly stát sběratelsky cennější kousky.

Ve tmě zářící soška „Letící dámy“ bývá nejčastěji spojována s vrcholným modelem Phantom, zákazníci si ji však mohli objednat i na minulou generaci Ghostu, sportovní Wraith, kabriolet Dawn nebo luxusní SUV Cullinan. Web Daily Mail pak dodává, že oslovení majitelé vozů nejsou z nového nařízení ani trochu nadšeni.

Ondřej Mára
Diskuze (59)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
14. 10. 2020 13:56
Re: Jak může
To že opakuje 4-5 stejných věcí dokola jak zaseklej gramofon už snad ví každej ne.

Vypadá jak zastarelej, špatně naprogramovanej robot :-) :-) :-)
14. 10. 2020 12:48
Re: Jak může
Tvl to jsi stejně starej jak já :yes: :-)

Já tomu kreténovi hned napsal, že jsem to číslo jen tak plácnul, protože si ho nepamatuju přesně, jen vím, že to byla většinová část, která se vytěží a spotřebuje na palivo, ale s ohledem na to, že on totiž nemá ani tu střední, tak nepochopil mojí větu "To jsem jen tak plácnul" a už to bere jako fakt a teď se na tom bude furt točit a počkej uvidíš, že to ten z-m-r-d bude opakovat dalšího minimálně půl roku. Možná kdyby dostal pár ran pěstí do ksichtu, tak by se mu rozsvítilo. Potřeboval bych to jako sůl.
14. 10. 2020 12:32
Re: Jak může
:yes: :yes: :D Je to jen bezcennej kus masa v hadrech. Nesmíš se na něj zlobit.
14. 10. 2020 12:31
Re: Jak může
To jsem lale celou dobu pro jednotnou EU. Jen v jiný formě než co v Bruselu předvádí teď. A už jsem ti to ale několikrát opakoval. Že jsi tupej a nepamatuješ si to je tvůj problém. EK nikdo z nás nevolil.

Kolik pitomců krom sebe vídáš takhle jezdit v civilních autech s rodinou v roušce? Jestli si blbej a děláš to je zase tvůj problém.
14. 10. 2020 11:44
Re: Fake
Takže máš dva scénáře.
A. Chybný vyklad při homologaci.
B. Nařízení které platí zpětně (už to je něco naprosto výjimečné a nepravděpodobné) a automobilka se nebrání.
Co je asi pravděpodobnějsi?