Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Euro NCAP 2019: Toyota Corolla – Pět hvězd i s menším tlakem v airbagu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Toyota Corolla ve své nejnovější podobě získala v testech organizace Euro NCAP plný počet hvězd. S malým zaváháním v ochraně dospělých cestujících předvedla dobré výkony.

Toyota Corolla zamířila do testů organizace Euro NCAP poprvé již v roce 1998. Tehdy v nich získala tři hvězdy za ochranu dospělých cestující a dvě hvězdy za ochranu chodců. O čtyři roky později si ochraně dospělých cestujících polepšila o jednu hvězdu, zatímco v ochraně chodců zůstalo u dvou hvězd. Prvního pětihvězdičkového hodnocení tento model dosáhl v roce 2007, druhé v roce 2013 a třetího v roce 2019.

Předmětem testu byla Toyota Corolla 1.8 s pětidvéřovou karoserií a pohotovostní hmotností 1400 kg.

Bezpečnostní výbava testovaného exempláře obsahovala tříbodové bezpečnostní pásy s předepínačem a omezovačem síly na všech sedadlech, čelní, boční a hlavové airbagy, připomínání nezapnutého bezpečnostního pásu pro všechna sedadla, systém automatického nouzového brzdění, omezovač rychlosti a systém sledování jízdních pruhů.

Ochrana dospělých

Prostor pro cestující zůstal během čelního nárazu 40 procenty přídě stabilní. Ochrana řidiče i spolujezdce na předním sedadle byla dobrá a dostačující, ale organizace Euro NCAP snížila bodové hodnocení, protože v airbagu nebyl dostatečný tlak, i když figurína nezaznamenala zvýšené riziko nebezpečného zranění.

Při čelním nárazu celou přídí vozu byla ochrana vyhodnocena jako dostačující u hrudníku a krku spolujezdce na zadním sedadle a rovněž u hrudníku řidiče. V případě ostatních sledovaných částí těl figurín byla ochrana dobrá.

Při bočním nárazu i při nárazu bokem na sloup byla ochrana řidiče dobrá a Toyota Corolla v těchto testech získala maximální počet bodů.

Euro NCAP 2019: Kategorie 1 - Ochrana dospělých 
Test Čelní - deformace Čelní - celá šíře Boční Whiplash AEB city Celkem      
Jednotky body body body body body body %      
Ochrana dospělých 7 7,6 16 1,6 4 36,1 95%      

Ochrana dětí

Při čelním nárazu 40 procenty přídě byla ochrana figurín šestiletého a desetiletého dítěte dobrá s výjimkou jejich krků, u nichž byla hodnocena jako dostatečná. Při bočním nárazovém testu byla ochrana obou figurín dětských cestujících dobrá a Toyota Corolla získala maximum bodů.  

Euro NCAP 2019: Kategorie 2 - Ochrana dětí 
Test Čelní náraz Boční náraz Bezpečnostní výbava Upevnění Celkem
Jednotky body body body body body %
Ochrana dětí 15,6 8 6 12 41,6 84%

Ochrana chodců

Kapota motoru poskytuje v případě srážky s chodcem dobrou ochranu ve svém středu a dostačující až mezní po svém obvodu. Problematickou oblast představuje okolí A sloupků, které je hodnoceno jako nedostatečné, zatímco přechod mezi kapotou a čelním sklem poskytuje dostatečnou a dobrou ochranu.  

Video se připravuje ...

Nohy a pánev chodce chrání Toyota Corolla při případné srážce dobře, za což jí organizace Euro NCAP přidělila maximální možný počet bodů.

Euro NCAP 2019: Kategorie 3 - Ochrana chodců 
Test Hlava Pánev Nohy AEB Celkem
Jednotky body body body body body %
Ochrana chodců 18,1 6 6 11,3 41,4 86%

Asistenční systémy

Toyota Corolla má ve své výbavě systém automatického nouzového brzdění, který v rychlostech typických pro městský i dálniční provoz fungoval a rozpoznával cyklisty i chodce. Ve většině zkoušených situací byl schopen zabránit nehodě nebo snížit rychlost a zmenšit tím následky kolize.

Euro NCAP 2019: Kategorie 4 - Asistenční systémy 
- Omezovač rychl. Připomínač pásů Jízdní pruhy AEB Interurban Celkem
- body body body body body %
Asistenční systémy 2,4 3 2,3 2,4 10,1 77%

Celkový výsledek: Pět hvězd

Toyota Corolla podle testů organizace Euro NCAP poskytuje své posádce dobrou ochranu i přes nepříjemnost s nedostatečným tlakem v čelním airbagu řidiče. Dobrý výsledku tento model dosáhl i v kategoriích ochrana chodců a asistenční systémy.

Euro NCAP 2019 - Rekapitulace výsledků
Kategorie 1 2 3 4 Celkem
Název Ochrana dospělých Ochrana dětí Ochrana chodců Asist. syst. Vážený průměr
Jednotky body % body % body % body % %
Výsledky 36 95% 41,6 84% 41 86% 10,1 77% 87%
Počet hvězd *****

Zdroj: Euro NCAP

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Beefcake
24. 5. 2019 22:59
To vazne
Je nutne plnit plan tym, ze za 3 dni je 7 samostatnych clankov o 7 NCAP testoch ?