Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Euro NCAP testoval automatické brzdové systémy (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (15)
Euro NCAP uvolnil první výsledky svých testů automatických brzdových systémů. V první skupině testovaných vozidel bylo celkem osm automobilů.

Automatické brzdové systém (Autonomous Emergency Braking - AEB) mohou podle posledních průzkumů počet nehod, při nichž rychlejší vůz narazí zezadu do pomalejšího nebo stojícího vozidla, snížit o jednu čtvrtinu a více.

Euro NCAP hodlá od ledna 2014 na stálo zařadit do svého plánu testování a hodnocení automobily vybavené systémy varujícími nebo automaticky zpomalujícími a zastavujícími v případě hrozící srážky s vpředu jedoucím nebo stojícím vozidlem.

S ohledem na v současnosti dostupné technologie rozdělilo Euro NCAP testovaná vozidla podle typu možné havárie.

V prvním případě se jedná o kategorii s označení „AEB City“, kdy jde o nehody v nízkých rychlostech. Při nich má systém zabránit srážce nebo dosáhnout výrazného zpomalení. Při tomto typu nehod dochází nejčastěji k poranění krční páteře.

Druhou kategorií je „Inter-Urban AEB“, kdy systém pracuje při vyšších rychlostech a má zabránit nehodám s vážnými následky.

Pro obě kategorie připravilo Euro NCAP stejný způsob hodnocení, kdy se skóre pohybuje mezi nulou až třemi body, což znamená dobrý, dostatečný nebo mezní.

V kategorii „AEB City“ bylo poprvé testováno celkem šest automobilů. V tomto testu je simulována dopravní situace při rychlostech do 50 km/h a zkoumáno jak dobře systém varuje řidiče a pomáhá snížit následky nehody nebo se snaží, aby k ní nedošlo.

V tomto testu Mercedes-Benz třídy E, Volvo V40 a Mitsubishi Outlander získali hodnocení dobrý a Volvo XC60, Fiat 500L a Ford Focus byli hodnoceni jako dostateční.

Systém PRE-SAFE Brake automobilky Mercedes-Benz dosáhl plného počtu tří bodů. Systém City Safety & Collision Warning ve Volvu V40 měl 2,9 bodu a Forvard Collision Mitigation v Mitsubishi získal 2,1 bodu. Volvo XC60 dostalo za City Safety 1,9 bodu, Fiat 500L a jeho City Brake Control měl 1,8 bodu a systém Active City Stop měl 1,7 bodu.

V kategorii „Inter-Urban AEB“ bylo testováno pět vozů a jejich systémy automatického brzdění měly zabránit simulované nehodě v rychlostech do 80 km/h.

Hodnocení dobrý v této kategorii získal Mercedes-Benz třídy E, Volvo V40 a Volkswagen Golf. Dostatečné je systém v Mitsubishi Outlander, zatímco u Honda Civic je jen mezní.

Podle Euro NCAP ukazují výsledky tohoto testu velké rozdíly mezi systémy jednotlivých značek. Tři nejlépe hodnocené systémy představují PRE-SAFE Brake Mercedes-Benzu s 2,7 body, City Safety & Collision Warning od Volva s 2,6 body a volkswagenův Front Assist, který získal 2,2 bodu. Mitsubishi Outlander si z tohoto testu odvezlo 1,9 bodu a Honda Civic jen 0,44 bodu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (15)
1. 11. 2013 13:06
Re: Modelová situace
Systému je úplně jedno, co je někde vpředu (ono by mu to možná nebylo jedno, ale nemá moc dobře jak to zjistit). Zajímá ho jen to, co je přímo před ním. A podle toho, co to je, jestli se to hýbe, jaká je vaše relativní rychlost (a jak se vyvíjí, tedy jak rychle případně zpomaluje) a odstup se zachová. Situaci, kterou jsi popsal, tedy testovali. Dokud je před tebou nějaké auto, tak se to bude chovat stejně. Netestovali situaci, kdy by tam to auto nebylo a byla tam jen překážka.

Proto mi není jasné, proč se ptáš. Testovali tři modelové situace (dojetí stojícího vozu, pomalu jedoucího vozu a brzdícího vozu) v několika variantách a v různých rychlostech. Detaily máš na stránkách EuroNCAP.
Avatar - hedvin
1. 11. 2013 07:45
Re: Modelová situace
Liší se to v reakční době systému možná, proto bych ten rozdíl rád viděl, chápeš to dobře to pořadí :překážka- brzdící auto- druhé brzdící auto.
31. 10. 2013 21:17
Sukromny test VW, Skoda, Seat: SitySafe
Tu je VW system - SitySafe v Skode Citigo. Priplatok bol len 112,- Eur. Tu je odkaz na videjko:
[odkaz]
Papierova krabica z TV a noha dole z brzdy. Je to celkom presne... :-!
31. 10. 2013 21:15
Re: Modelová situace
Prosím? Jako překážka, jedno auto a nakonec tvé auto? Chápu to dobře? V jakém smyslu se to liší od toho, co testují?
Avatar - hedvin
31. 10. 2013 20:51
Modelová situace
Tady se zkouší vždy jenom jestli to auto zastaví, mohli by vyzkoušet jak budou systémy reagovat když pojedou 2 auta za překážkou a ne jen jedno, není sranda když to před vámi někdo zašlápne naplno.