Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

EuroNCAP: pět hvězdiček pro Ford S-MAX i novou Corsu

Libor Zezulka
Diskuze (26)
Crash testy organizace EuroNCAP prošly dva vozy z odlišných segmentů. Nová generace Opelu Corsa a sportovní MPV Ford S-MAX. Obě auta si vedla výborně.

Organizace EuroNCAP zveřejnila výsledky nárazových zkoušek dvou vozů z odlišných segmentů. Proti deformovatelné překážce se tentokrát rozjela nová generace Opelu Corsa, jež má společný technický základ s novou generací Fiatu Punto, a sportovní rodinné MPV Fordu, bratříček praktického Fordu Galaxy. Obě auta vyšla z testů s vynikajícím výsledkem, například za boční náraz dostala jak Corsa, tak S-MAX 100 procentní hodnocení.

Nová generace Opelu Corsa získala za čelní náraz 15 bodů tedy 94 procent, za boční potom 18 bodů, což znamená 100 procentní výsledek. Celkově i s bodem za připomenutí nezapnutých pásů získala Corsa za čelní náraz 34 bodů a tedy nejvyšší hodnocení pět hvězdiček za bezpečnost posádky. Dobře dopadl i test ochrany chodců, 19 bodů, 53 procent a tři hvězdičky jsou pro nový Opel Corsa hezkým vysvědčením.

Za ochranu dětí udělila EuroNCAP tři hvězdičky. Ford S-MAX si odvezl z letního testování bezpečnosti ještě lepší výsledek. Za čelní i boční náraz dostal plný počet bodů, za připomenutí nezapnutých pásů dva body, takže lépe ani dopadnout nemohl. S 36 body a pěti hvězdičkami se S-MAX zařadil mezi elitu. Za ochranu dětí si nové MPV vysloužilo dokonce čtyři hvězdičky, jen chodci by se měli mít trochu na pozoru.

Jejich střet s kapotou vozu ohodnotili komisaři organizace EuroNCAP pouze dvěma hvězdičkami, 13 body, což znamená pouze 36 procent. U S-Maxu je větší zátěži vystaven pouze hrudník řidiče a spolujezdce, u Opelu Corsa hlava a hrudník řidiče.

Libor Zezulka
Diskuze (26)