Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Evidenční kontrola vozidla 2023: Vše o ní. Platnost, cena, kdy a kde

Dominik Kovář
Diskuze (2)

Proč je třeba absolvovat evidenční kontroly? A bez čeho se rozhodně neobejdete?

Pravidla v oblasti evidenční kontroly se od 1. března letošního roku změnila. Jak jsou nyní nastavena, kdo je musí absolvovat a na jak dlouho je evidenční kontrola platná? Na ty nejzákladnější otázky si nyní odpovíme.

Kdo provádí evidenční kontrolu?

Evidenční kontrolu má na starosti stanice technické kontroly (STK). Technik STK má za úkol zkontrolovat, zda aktuální stav vozu odpovídá údajům uvedeným ve velkém a malém technickém průkazu, případně v osvědčení o technické způsobilosti vozidla (pokud nepodléhá registraci). 

Jak dlouho je evidenční kontrola platná?

Bylo pravidlem, že evidenční kontrola s tištěným protokolem měla platnost jednoho měsíce. Novela zákona z důvodu snížení návštěv STK kvůli evidenčním kontrolám zavedla od 1. března 2023 nově roční platnost evidenční kontroly a také její převedení do online podoby. A to i zpětně.

Kdy potřebuji a nepotřebuji evidenční kontrolu?

I v tomto případě se novela zákona postarala o změnu. Evidenční kontrola je potřeba k převodu ojetého vozidla na jiného majitele nebo provozovatele, zápisu některých změn vozidla a dovozu nebo vývozu vozidla. Nově jsou od evidenční kontroly osvobozeni provozovatelé daného vozu, kteří se stávají majiteli (např. po leasingu). 

Bez čeho se neobejdete?

Jak jsme již zmínili, u evidenční kontroly jsou třeba doklady v podobě velkého a malého technického průkazu. A také to nejdůležitější - musíte přijet s vozidlem, které má být kontrolováno. Zároveň není nutné, aby se k evidenční kontrole dostavil majitel nebo provozovatel vozidla. 

Video se připravuje ...

Kolik stojí evidenční kontrola?

Každá stanice technické kontroly má svůj vlastní ceník, ale v průměru počítejte s 500 korunami za běžnou evidenční kontrolu. Podobnou částku vynaložíte za evidenční kontrolu tažného zařízení a v případě dovozu ze zahraničí je cena vyšší, přibližně 800 korun.

Platí STK jako evidenční kontrola?

Ano. Nově naleznete na protokolu o technické prohlídce také poznámku: „Vozidlo z hlediska evidenční kontroly vyhovuje.“ Protokol z STK tedy můžete využít při přepisu vozidla. Platnost od složení státní technické kontroly je rovněž rok.

Co se kontroluje na evidenční prohlídce?

  • VIN kód
  • Výrobní štítek s údaji o vozidle
  • Barva karoserie
  • Kontrola typu motoru
  • Počet míst k sezení
  • Rozměr pneumatik
  • Tažné zařízení
  • Tachograf (v případě vozidel s povinností ho mít)
Dominik Kovář
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - jirousekji
21. 1. 2024 12:27
Proč?Přeci hlavně ať motoristé platí.
.. třeba absolvovat evidenční kontroly? A bez čeho se rozhodně neobejdete?Bez okrádání občana se v čr prostě neobejdeme,chceš jezdit,platíme za každou hloupost,přeci ty uvedené úkony se mohou provést na stk. :'-(
28. 8. 2023 11:24
Tažné zařízení
Tažné se fakt kontroluje dvakrát?