Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Evropská komise podezírá výrobce pneumatik z cenového kartelu

ČTK
Diskuze (3)

Zástupci Evropské komise (EK) provedli razie u výrobců pneumatik v několika zemích Evropské unie. Mají obavy, že by se firmy v rámci kartelu mohly domlouvat na cenách.

Komise, která funguje zároveň jako antimonopolní orgán EU, to uvedla v tiskové zprávě. Země ani názvy firem zatím nejmenovala. Vyšetřování potvrdily společnosti Continental, Pirelli, Michelin a Nokian Tyres.

"Výrobky, kterých se kontroly týkají, jsou nové náhradní pneumatiky pro osobní automobily, dodávky, nákladní auta a autobusy prodávané v Evropském hospodářském prostoru," uvedla komise, která má jako unijní exekutiva rozsáhlé pravomoci. Komise má obavy, že kontrolované společnosti koordinovaly ceny, a to i prostřednictvím veřejné komunikace.

"Můžeme potvrdit, že k dnešnímu dni probíhá vyšetřování evropských antimonopolních úřadů ve společnosti Continental v Německu," uvedla společnost v prohlášení. Dále však nechtěla probíhající řízení komentovat. Nokian Tyres uvedla, že EK zahájila v jejím finském sídle neohlášenou inspekci kvůli obavám z porušování antimonopolních zákonů.

Francouzská společnost Michelin uvedla, že byla zahrnuta do vyšetřování EU, a zdůraznila, že dodržuje pravidla hospodářské soutěže. Podobně se vyjádřila i italská firma Pirelli, která agentuře Reuters sdělila, že jednala vždy v naprostém souladu se všemi pravidly a předpisy.

Video se připravuje ...

Razie jsou předběžným vyšetřovacím krokem při podezření na praktiky, které by mohly narušit hospodářskou soutěž. V této fázi to neznamená, že se firmy takového jednání skutečně dopustily, to má prověřit až započaté zkoumání. V případě, že by kontrolované firmy byly shledány vinnými z porušení antimonopolních pravidel EU, hrozí jim pokuta do výše až deseti procent jejich ročního obratu v celém světě.

EK v posledních letech pokutovala téměř desítku kartelů v automobilovém průmyslu. Mezi pokutovanými byli dodavatelé automobilových ložisek, autosedaček, brzdových systémů či kartel, který omezoval konkurenci v čištění emisí nových osobních aut s naftovým motorem, uvedla agentura Reuters.

ČTK
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Ja Prvni 123
1. 2. 2024 21:54
Re: Kartel se vyléčí sám
Podprumernych Nokianech.,.

😂

Kolik jsi na nich najezdil?

Jo, jednu chvili chodily nevalne kusy ze závodu v Rusku.
Uz nefunkcnim.
31. 1. 2024 21:09
Hankook
Mam 4S2 H750, su rovnako dobre, ako Crossclimate, no s cenou o tretinu nizsou.
Avatar - KANKUNEN
31. 1. 2024 13:41
Kartel se vyléčí sám
Stačí kupovat Hankook za cenu podprůměrných Nokian v kvalitě Conti, nemyslím tím ecoConti.