Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Factory Five Racing 818 S: Kit car s technikou z Imprezy WRX (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Severoamerická společnost Factory Five Racing Inc. uvádí na trh stavebnici dvoumístného roadsteru s motorem z Imprezy WRX.

Výrobou stavebnic i kompletních aut se Factory Five Racing Inc. zabývá od roku 1995. Vedle kupé GTM s motorem uprostřed a tvary karoserie volně inspirovanými Fordem GT nabízí repliky AC Cobry, kupé Daytona a hot rod, který připomíná Ford z roku 1933.

Oficiálně se o modelu 818 S začalo hovořit již v roce 2011, když byla vyhlášena soutěž na návrh linií karoserie tohoto dvoumístného roadsteru. Jejím vítězem se Nouphone Bansasi. Ten za svou práci dostal odměnu 5.000 amerických dolarů. Druhé místo a odměnu 1.000 amerických dolarů získal Rodney Olmos. Třetí místo obsadil Xabier Albizu, který dostal 500 amerických dolarů.

Kompletní Factory Five Racing 818 S se představil na loňské SEMA Show a letos v létě se jej dočkají první zájemci. Ti se mohou těšit na dvoumístný roadster, jehož základem je trubkový prostorový rám s rozvorem náprav 2413 mm. K němu jsou připevněny povrchové panely karoserie z kompozitních materiálů a plastů.

Roadster s výrobcem udávanou pohotovostní hmotností 818 kg zaujme především technikou ukrytou před zadní nápravou. K jeho pohonu totiž slouží plochý čtyřválec, montovaný do Subaru Impreza v letech 2000 až 2007, který roztáčí pouze zadní kola. Podle Factory Five Racing je ideální volbou motor z Imprezy WRX včetně převodovky, s nímž 818 S zvládne akceleraci z 0 na 96 km/h za méně než 4,0 s.

Kromě motoru a převodovky je Impreza i dárcem zavěšení předních i zadních kol, řízení, přístrojů, sedadel a kdo bude chtít ušetřit, tak z ní může využít i její sériový brzdový systém.

Ten se nedoporučuje pro čistě okruhovou verzí 818 R, u níž chybí čelní sklo a skládací střecha, ale zato je vybavena ochranným rámem a rozměrným přítlačným křídlem na zádi.

Právě díky skutečnosti, že dárcem většiny životně důležitých komponentů je Subaru Impreza, má být 818 S globálním kit carem. Zájemci si jej mohou objednávat prostřednictvím webu Factory Five Racing a základní sada dílů přijde na 9900 amerických dolarů (zhruba 199.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)