Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

FBI varuje automobilky: Čína chce získat technologii vašich elektromobilů

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Napjaté vztahy mezi USA a Čínou se sice poslední dobou uklidňují, představitelé bezpečnostních složek však upozorňují na skrytě probíhající technologickou a obchodní válku, ve které se nehraje zrovna férovými metodami.

Jedním z hlavních témat roztržky mezi Čínou a USA je technologie 5G sítí, kvůli které se dostala pod palbu kritiky například společnost Huawei, jež by měla mít blízké styky s čínskou vládou. Během nedávné sešlosti ve washingtonském Centru pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) však přišla řeč i na méně viditelné problémy čínsko-amerických vztahů.

Christopher Wray, současný ředitel FBI, měl na akci informovat, že se Peking snaží odcizit americké technologie za „cenu jakýchkoliv prostředků“. Jinak řečeno tedy upozorňoval na vzrůstající potíže s tzv. průmyslovou špionáží, které probíhá na několika frontách. Od uplácení lidí s informacemi, až po kybernetické útoky na citlivá data.

Podle jeho informací řeší všech 56 regionálních kanceláří FBI okolo 1.000 případů ve spojitosti s čínskými pokusy o krádeže technologií. Šéf kontrašpionážního oddělení FBI John Brown pak dodal, že za minulý rok bylo ve spojitosti s těmito případy zatčeno 24 lidí, v tomto roce už ale počet vystoupal na 19.

Podle vyšetřování se čínští průmysloví špioni zaměřují na všechny průmyslové sektory a protiopatření by měla být učiněna dokonce i prostřednictvím celé vlády USA. Čína by totiž měla ke krádežím technologií agresivně využívat například i americké akademické otevřenosti, informovala s odkazem na Wrayův proslov agentura Reuters.

William Evanina, ředitel Národního střediska kontrarozvědky a bezpečnosti, měl dodat, že mezi čínské priority patří krádeže amerických technologií letadel a elektromobilů. Evanina přitom již dříve odhadoval, že krádeže amerických obchodních tajemství mohou USA vyjít ročně na 300 až 600 miliard dolarů.

Na stránkách FBI je pak uveřejněna část Wrayova proslovu, ve kterém přímo uvádí: „Čínská vláda vede generační souboj, ve kterém se snaží připravit naši zemi o ekonomické a technologické vedení. Jenže tak nečiní legitimními inovacemi, ani skrze férovou a zákonnou soutěž, ani tím, že dávají svým občanům svobodu myšlení, proslovu a kreativity, jakou ctíme v USA. Namísto toho ukazují, že jsou ochotni ukrást si svou cestu vzhůru po ekonomickém žebříčku na naše náklady.

„Sledujeme, jak čínské společnosti kradou americké intelektuální vlastnictví, aby se vyhnuly tvrdé dřině při inovacích, a poté jej využívají k tomu, aby konkurovaly americkým společnostem, které se staly oběťmi – ve skutečnosti tak podvádějí nadvakrát,“ dodal Wray.

V závěru své řeči pak Wray vyzval představitele společností, aby si dobře rozmysleli, s kým budou spolupracovat, obchodovat a kdo bude vytvářet jejich zásobovací řetězce. Rozhodnutí vytvářet společné závody a uzavírat kontrakty (s čínskými partnery) může být v krátkodobém horizontu pozitivní, slibné a výnosné. V dlouhodobém horizontu však mohou tyto společnosti zjistit, že ztrácí své intelektuální vlastnictví a přicházejí o citlivá data.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - KANKUNEN
10. 2. 2020 17:59
To je v klidu,
v Evropě je stejně továrna symbol jedovatého CO2. :-!
Avatar - pradeda777
10. 2. 2020 16:22
Toto nemůže být pro nás,
co hodně pamatujeme, žádná novina. My jsme v tom přece jeli 41 let..... ;-)
(Doporučuji všem si přečíst knihu od Michaela Pillsburyho Stoletý Maraton).