Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fenomenální seriál Černobyl: Prohlédněte si vozy, které byly krátce po tragické explozi v akci

Stanislav Kolman
Diskuze (2)

Seriál Černobyl se stal během chviličky dílem roku, ne-li celého desetiletí. Prohlédněte si automobily, které ve stále populárnější minisérii můžete vidět. Záchranářské, i ty civilní.

Pokud jste jej ještě neviděli, určitě jste o něm už alespoň slyšeli. Seriál Černobyl se stal v posledních týdnech doslova fenoménem, který zkrátka nejde ignorovat. Pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky si na serveru ČSFD vysloužila hodnocení 97 %, což dílo vyšvihlo na druhé místo mezi nejlepšími seriály. I takové ikony jako Simpsonovi nebo Hra o trůny mohou tiše závidět.

My si ale dnes nebudeme povídat úplně o černobylské havárii z 26. dubna 1986, ale o vozovém parku, který se v pětidílném seriálu objevil. Některé scény sice ne úplně korespondují s realitou, na většině detailů si však tvůrci dali mimořádně záležet. Patří mezi ně i zasazení dobových automobilů a techniky, která krátce po tragédii pomáhala v terénu.

V seriálu Černobyl jsme mohli vidět například několik hasičských vozů vycházejících z modelu ZIL-130.  Jde o nákladní automobil ruské produkce, jehož první prototyp vznikl v roce 1956 a do sériové výroby vůz zamířil o osm let později. O pohon se staral šestilitrový osmiválec v kombinaci s pětistupňovou manuální převodovkou. Produkce modelu trvala až do roku 1994, přičemž za celou tu dobu vzniklo téměř 3,4 milionu exemplářů. Vůz ZIL-130 byl využíván dodávkovými službami, sovětským vojskem či právě hasičskými sbory.

K vidění jsou nejen hasičské vozy, ale i ambulance. V záchranářských barvách můžeme nejčastěji zahlédnout model RAF-22031 Latvija, jenž vznikal pod taktovkou lotyšské společnosti Rīgas Autobusu Fabrika v letech 1976 až 1997. Šlo o přímého nástupce kulatějšího modelu RAF-977 a pohon obstarával 2,4litrový zážehový čtyřválec mezi předními sedačkami spolupracující se čtyřstupňovou manuální převodovkou.

Seriál samozřejmě nabízí různorodou vojenskou techniku. Tou nejryzejší je model BRDM-2, obojživelné obrněné průzkumné vozidlo tvořené v letech 1962 až 1989. Tento stroj byl vyvážen do minimálně 38 zemí celého světa (včetně Československa) a vzniklo jej 7200 kusů. Ve službách vojsk se tu dále objevují nákladní vozy ZIL-131, GAZ-63 či legendární Buchanka UAZ 452, jíž doprovází několik menších vozů UAZ 469. V akci se objevuje také vesmírný robot Lunochod s dálkovým ovládáním, který Sovětský svaz vyslal na Měsíc. S neštěstím v Černobylu pomáhala odlehčena verze s jednodušší konstrukcí, kterou se v seriálu podařilo vykreslit bravurně.

Zapomenout nesmíme ani na běžné civilisty. Začněme autobusy nasazenými při evakuaci. Jde o model LAZ-695N, který je dílem společnosti Lviv Bus Factory a vznikal v letech 1956 až 2008. Z osobních vozů určitě vypíchněme model Volha GAZ 24, jenž zpravidla sloužil vyšším představitelům. Z běžnějších aut stojí za zmínku „žigulík“ VAZ-2101, všimnout si můžeme také vozu Moskvič 2137 a v obraze se mihne i modernější VAZ-2103. Při startu evakuace ve druhém díle se na záběrech objevuje také o něco méně známý model IZh 2125 Kombi vyráběný v letech 1973 až 1997.  Z lidových vozítek si dovolíme ještě zmínku o Záporožci ZAZ-968M z roku 1979, jenž v té době patřil k nejdostupnějším osobním vozům vůbec.

Jak ukazuje náš přehled, seriál Černobyl nabízí vskutku zajímavou přehlídku dobových aut. A pokud jste ho ještě neviděli, určitě jej můžeme jedině doporučit. Jestli si vás ale tento fenomén už stihl získat, určitě víte, že premiéra posledního dílu proběhne na HBO dnes od 21 hodin.

Sledujete seriál Černobyl?
  • Ano, hltám každý díl
    72,5%
  • Ne, ale chystám se
    20,7%
  • Ne, nezajímá mě
    6,8%
Děkujeme za váš hlas.
Celkem hlasovalo 940 čtenářů.

Stanislav Kolman
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
7. 6. 2019 21:38
Re: Seriál jsem shlédnul
Až na pár drobností je ten seriál velmi povedený. Z aut tam dominují Volhy 24, jedna Čajka M14, žigulíky a moskviče, sanitky RAF Latvia a v nákladácích hlavně ZILy 130
6. 6. 2019 08:29
Seriál jsem shlédnul
A musím pochválit. V tehdejším Rusku jsem sice nebyl, ale myslím, že se jim povedlo zachytit dobu díky rekvizitám nadstandardně. Seriály nesleduju prakticky vůbec, protože se obávám, že jsou to žrouti času, ale udělal jsem výjimku a vůbec toho nelituju...