Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari má svou vizi budoucnosti Formule 1

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Automobilka se vzpínajícím se koníkem ve znaku se v souvislosti s Formulí 1 pyšní jedinečnou historií, ale nyní se podívala do budoucnosti tohoto sportu.

Zástupci týmů, FIA a Formula One Management se sešli v úterý 17. února 2015, aby jednali o budoucnosti jednoho z nejpopulárnějších motoristických sportu na světě. Některé ze stájí si pro toto jednání připravily své vlastní návrhy úprav pravidel, techniky i vzhledu monopostů, které byly ovšem určeny pouze pro oči a uši účastníků schůzky.

Ferrari se jako první rozhodlo svou vizi budoucnosti Formule 1 sdílet i se svými fanoušky a zveřejnila proto dvojici skic, naznačujících možnou podobu jejího monopostu. Ta je výsledkem spolupráce designérů automobilky Ferrari s aerodynamickým oddělením její stáje Formule 1.

Stroj na první pohled zaujme dvouplošným předním spoilerem, zvyšujícím opticky celkovou výšku vozu. K dalším zajímavým detailům patří karoserie a aerodynamické plochy rozšířené tak, aby byly na stejné úrovni jako přední i zadní kola. Tento prvek má vedle lepšího obtékání vzduchu kolem vozu přispět i k vyšší bezpečnosti, protože vozy v této podobě se nemohou navzájem zaháknout koly.

Zástupci Ferrari ke své vizi uvádějí, že prakticky všechny změny, které jejich monopost budoucnosti předvádí by bylo možné udělat bez zásadních zásahů do současných technických pravidlech.

Navrhovaný monopost má být vizuálně výrazně přitažlivější pro diváky než jsou současné vozy Formule 1. Samotné Ferrari vyzvalo prostřednictvím svého webu f1concept.ferrari.com fanoušky k diskusi ohledně blízké budoucnosti tohoto motoristického sportu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)