Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari poodhaluje, s čím se vrátí do hlavní kategorie v Le Mans

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Velkolepý comeback italské automobilky do nejslavnějšího vytrvalostního závodu světa je naplánován na rok 2023. První snímek nového vozu zveřejnilo Ferrari těsně před letošním ročníkem.

První snímky prototypu LMH (Le Mans Hypercar) italská automobilka zveřejnila přesně 49 let poté, co poslední tovární tým Ferrari v hlavní kategorii projel cílem Le Mans. S návratem Ferrari do nejvyšší kategorie to tak bude v příštím roce přesně půl století od poslední účasti. Tehdy se s vozem Ferrari 312PB umístili piloti Arturo Merzario a Carlos Pace na druhém místě za Matrou.

Tentokrát žádná Matra ani Ford, jako v památných bitvách 60. let minulého století. Konkurence se změnila, ale bude tvrdá. V kategorii LMH a LMDh kromě Ferrari v následujících letech postupně uvidíme Toyotu, Glickenhaus, Alpine, Peugeot, Porsche, Lamborghini, BMW nebo Cadillac. Ne všechny automobilky se však budou účastnit vytrvalostního šampionátu FIA-WEC, jehož je slavný závod 24h Le Mans součástí. I přesto se jedná o velmi silné zastoupení, které nemá v novodobé historii motorsportu obdoby.

Antonello Colleta, který vede projekt vývoje prototypu LMH, řekl pro Autosport na konci minulého měsíce, že veškeré práce na voze probíhají podle plánu a s testováním prototypu se začne v červenci. Debutového testování se ujmou piloti Ferrari z kategorie GT - James Calado, Antonio Fuoco a Alessandro Pier Guidi.

Na vývoj není italská automobilka sama. S prototypem jí pomáhá tým AF Corse, který již dlouhé roky zastupuje Ferrari na poli vytrvalostních závodů v nižších kategoriích GT2 a GTE.

Video se připravuje ...

Technickou specifikaci prototypu si Ferrari zatím nechává pro sebe. Ohledně motorů mají vývojáři jednotlivých týmů volné ruce, takže zatím můžeme spekulovat, zda Ferrari pro závodní vůz LMH využije hybridního ústrojí v kombinaci se šestiválcem, nebo osmiválcem.

První foto od Ferrari poukazuje na tenkou linii předních světel oddělených pruhem v červené barvě. Žluté logo Ferrari a vzpínající se kůň v chromovém provedení je samozřejmostí. To je od Ferrari k prototypu LMH zatím vše. Další informace budou pravděpodobně poodhaleny se začátkem testování v příštím měsíci.

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme