Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Ducato oslavil 35 let své výroby (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Fiat Professional si připomněl významné výročí v historii jednoho ze svých nejvýznamnějších modelů. Fiat Ducato se vyrábí již 35 let.

První Fiat Ducato sjel z výrobní linky podniku Sevel (Società Europea Veicoli Leggeri) v italské Val di Sangro dne 23. října roku 1981. Výroba úspěšného modelu v tomto největším výrobním závodě lehkých užitkových vozidel v rámci regionu EMEA probíhá dodnes.

Fiat Ducato se na počátku osmdesátých let stal součástí nové generace moderních lehkých užitkových vozidel s motorem uloženým napříč, pohonem předních kol a palivovou nádrží v jednom hlavním modulu společně s kabinou.

Tato skutečnost umožnila nabídnout širokou paletu verzí od klasické dodávky přes mikrobus až po valník či podvozek s kabinou pro montáž nástavby. Zákazníci měli možnost volby ze dvou rozvorů náprav o délce 2923 a 3653 mm. Dodávka díky tomu nabízela nákladový prostor o objemu 9,8 m3 a celková povolená hmotnost byla až 2800 kg. Rok 1984 přinesl nové uložení tlumičů a v roce následujícím byla uvedena verze Maxi s maximální povolenou hmotností 3500 kg.

V roce 1989 byla uvedena druhá generace modelové řady Ducato, která byla čistou evolucí svého předchůdce. Ve stejném roce pak nastupuje provedení s pohonem všech kol, které automobilka Fiat vyvinula a vyráběla ve spolupráci se společnosti Steyr-Puch.

Prakticky po deseti letech od své premiéry se Ducato dočkalo významného milníku ve své historii, protože 1. října roku 1991 sjel z výrobní linky zástupce druhé generace s pohonem všech kol, který půlmiliontým vozem v rámci celé modelové řady. První polovina devadesátých let přinesla i přeplňovaný vznětový čtyřválec o objemu 2,5 litru s výkonem 70 kW a čistě elektřinou poháněné provedení Ducato Elettra.

Třetí generace nastoupila v roce 1994 se zcela nově navrženou karoserií, což se projevilo ve výrazně lepších aerodynamických vlastnostech vozu. Moderní exteriér doplňovalo i praktické provedení interiéru s řadicí pákou začleněnou do centrální konzole, což umožnilo bezproblémový průchod skrz kabinu.

Fiat Ducato třetí generace nabídl ještě širší paletu provedení než jeho předchůdce a své kvality potvrdil ziskem titulu International Van of the Year 1994.

V pořadí čtvrtá generace, kterou lze ovšem považovat i za důkladně vylepšenou generaci třetí, byla uvedena v roce 2002 a především designem svých předních partií se částečně vracela k tvarům generace druhé. Podobně jako v případě předchůdců došlo na další zvýšení komfortu v kabině a to především díky dokonalejšímu odhlučnění, komfortnějším sedadlům a stavitelnému volantu.

Revolucí v designu i technice se stala pátá generace, která byla představena v roce 2006 a dorazila se zcela novou karoserií, pod jejímž designem podepsán Giorgetto Giugiaro. Ten se při tvorbě návrhu údajně inspiroval vzhledem rychlovlaků. Příď má současně hlavní podíl na vynikajícím součiniteli odporu vzduchu, který činí cx 0,31.

Podle materiálů značky Fiat Professional byla pátá generace prvním vozidlem své kategorie s pohonem předních kol nabízejícím nákladový prostor o objemu 17 m3. Vedle toho nabídl zákazníkům tento model širokou škálu vznětových motorů MultiJet druhé generace a stal nejoblíbenějším základem pro společnosti, které se v Evropě zabývají stavbou obytných automobilů.

Prozatím poslední je v pořadí šestá generace, které je podobně jako v případě druhé a čtvrté generace především velmi důkladnou modernizací svého předchůdce.

V současnosti je Fiat Ducato nabízen v 80 zemích po celém světě a to včetně Spojených států amerických, kde figuruje pod značkou Ram jako model Promaster. Výroba pak probíhá kromě Itálie i v Mexiku a Brazílii.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Avatar - pallas
7. 11. 2016 02:12
Re: Dizajn tretej generácie
áno, dizajn karosérie Ducato/Jumper/Boxer je od Giugiara. A bol naozaj revolučný - vtedy ešte Mercedes vyrábal hranatý 208D, neexistoval MB Sprinter, Takisto Renault Master bol vtedy iba hranatý.
Avatar - pumpkin
6. 11. 2016 10:04
Dizajn tretej generácie
Vie mi niekto povedať, kto navrhol dizajn tretej generácie Ducata? Mám pocit, že to bolo nejaké známe dizajnérske štúdio (Giugiarov Italdesign?) a raz som aj videl náčrty, ale už sa k tomu neviem dopracovať. Je to podľa mňa zo všetkých generácií najlepší dizajn. Jeho uhladené tvary sú nadčasové a oproti druhej generácii priam revolučné.
A ešte taká zaujímavosť. Predné úzke svetlá boli neskôr použité pri modernizáciách električiek Tatra K2 a T3 s novými čelami od Patrika Kotasa. Zadné svetlá boli zas z Astry F.
Avatar - pumpkin
6. 11. 2016 09:37
Re: Nepřesný nadpis
To je asi len tvoj pocit, ostatným je to myslím jasné. Nikde sa navyše nepíše, že by malo ísť o tú istú generáciu, tak zbytočne nehľadajme problémy tam kde nie sú. ;-)
6. 11. 2016 08:52
Nepřesný nadpis
Nadpis článku navozuje pocit, že 35 let se vyrábí tentýž model auta. Což se ale následně uvádí na pravou míru, jednalo se o několik zcela rozdílných modelů užitkových vozidel, pro které Fiat jen použil shodný název. Podobně to dělají i ostatní výrobci

Takže výročí neslaví žádný z modelů, ale pouze používání názvu Ducato

jinak fajn