Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat oživí jméno Topolino. Docela zvláštním způsobem

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Italská automobilka Fiat by po 67 letech mohla oživit jméno Topolino. I tentokrát půjde o malé auto, nevznikne ovšem od nuly.

Fiat místo toho využije auto značky Citroën, podle informací webu Automotive News totiž označení Topolino ponese upravené provedení městského elektromobilu Citroën Ami.

Citroën Ami je maličké dvoumístné vozítko, které na délku měří jen 2,41 metru, široké je 1,39 a vysoké 1,52 metru. O pohon se stará elektromotor s výkonem 6 kW, který energii čerpá z akumulátoru s kapacitou 5,5 kWh.

Skromné parametry znamenají, že tenhle drobek jede maximálně 45 km/h a na jedno nabití zvládne nejlépe něco okolo 70 kilometrů. Výhodou však je, že v některých zemích ho mohou řídit nezletilí šoféři, v domovské Francii dokonce už 14letí.

A právě Citroën Ami by se tedy měl proměnit ve Fiat Topolino. Šlo by mimochodem už o druhého sourozence, elektrické vozítko lze totiž na vybraných trzích koupit také jako Opel Rocks-e.

Podle zdrojů Automotive News však Fiat projde úpravami a drobnými vylepšeními. Počítá se s osobní i užitkovou verzí, v plánu je snad také kabriolet. Vyrábět se bude stejně jako sourozenci v Maroku.

Jméno Topolino se vžilo pro Fiat 500, zhruba 3,2 metru dlouhé malé auto vyráběné v letech 1936 až 1955. "Topolino" je přitom italský výraz pro malou myš.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Ja Prvni 123
12. 4. 2022 12:00
Hmm, topolino
Nemám elektroauta rád.

Ale když už, tak jedině v tomhle pojetí mají smysl.

Ideálem je, aby ta baterka byla tak malá, že si ji nabití vezmu domů.
A auto nechám zaparkovaný venku.
11. 4. 2022 19:43
Srajda
To fakt chcú použiť legendárne meno na takú srajdu? Svet sa fakt už v riť obracia.