Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Tipo Cabriolet: Velice povedený výtvor grafika!

Jan Mička
Diskuze (2)
Éra otevřených kompaktů automobilky Fiat skončila v devadesátých letech. Model Tipo Cabriolet by ale rozhodně nemusel vypadat špatně!

Otevřené kompaktní vozy mají ještě v dnešní době poměrně širokou základnu příznivců zejména díky rozumným pořizovacím nákladům. Vzpomeňme například na Opel Astra F, Ford Escort, Renault Mégane první generace nebo Peugeot 306 – na automobilových srazech jich bývá k vidění spousta, protože přinášejí za málo peněz hodně muziky. V pozdějších letech zájem o další generace těchto vozů uvadal a výrobci od nich postupně upustili, což je poměrně škoda. Vystačit si tak musíme hlavně s „pseudokabriolety“ jako je DS 3, Fiatu 500 C nebo Smart Fortwo Cabriolet. A sami jistě uznáte, že to vždycky nemusí být úplně ono…

Jedním z nejdostupnějších kabrioletů devadesátých let bych Fiat Punto Cabriolet. Jeho design vytvořil Bertone a mezi lety 1994 až 1999 se vyrobilo přes 50.000 kusů. Nebylo to nejhezčí auto v segmentu, funkci však splnilo dokonale a dnes se na internetu prodává i za méně než 20.000 korun. Pokud by vůbec někdy koncern FCA uvažoval o duchovním nástupci, mohl by využít základ nového modelu Tipo, který se v současnosti vyrábí jako sedan, hatchback a kombi. Jak by takový vůz vypadal, nastínil grafik Theophilus Chin.

Fiat Tipo je navržen jako „masovka“ a kabriolet by byl z hlediska prodejů spíše prodělečný, sami ale uznejte, že mu to docela sluší. Grafik jednoduše „sundal“ střechu, prodloužil přední boční dveře a zbavil se těch zadních, což nakonec úplně stačilo. Všechno je to ale jenom jeden velký sen a spokojit se budeme muset pouze s konzumními verzemi. Hezky vypadá také třídveřová varianta, kterou grafik vytvořil z již vzniklého pětidveřového hatchbacku. Dali byste si říct?

Jan Mička
Diskuze (2)
17. 7. 2016 19:26
proč ne..
Pokud to bude mít zajímavou cenovku (<500000),dostalo by to nějaký zajímavý motor (2,5 atmosféry) tak to beru.
25. 5. 2016 16:25
celkom dobre
fajn nie mohli by to vyrabat