Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

FJ Company Sport je nádhernou modernizací klasické Toyoty Land Cruiser

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost FJ Company je specialistou na renovace a především modernizace klasických terénních automobilů Toyota. Pod označením Sport se ukrývá vrchol její současné nabídky.

Rodinný podnik FJ Company se sídlem ve floridském Miami se specializuje především na zástupce série FJ40 modelu Land Cruiser z let 1960 až 1984.

Příznivcům těchto terénních automobilů nabízí tato firma jejich renovace a rovněž dodání vozů, působících na první pohled dojmem, že jsou pečlivě udržovanými klasiky, ale ve skutečnosti je lze označit jako restomod, protože pod svou karoserií ukrývají moderní techniku.

FJ Company má v současnosti ve své nabídce čtyři linie provedení vozů řady FJ40, z nichž první tři nesou označení Classic, California a Sport, zatímco čtvrtá je vyhrazena pro automobily, které jsou opravdu extrémně přestavěny nebo je jejich základem některá ze vzácných verzí řady Land Cruiser.

Provedení Classic a California zůstávají i v případě techniky poměrně věrná originálů, ale vozy v linii Sport nabízejí řadu zásadních změn, které je především v oblasti techniky, jízdních výkonů a poskytovaného komfortu výrazně posouvají ze sedmdesátých a počátku osmdesátých let do současnosti.

Základem vozů pojmenovaných FJ Company Sport je důkladně zrepasovaný rám spolu s karoserií původní Toyoty Land Cruiser FJ40 nebo FJ43 z let 1976 až 1983, ale pod kapotu míří zážehový řadový šestiválec Toyota 1FZ o objemu 4,5 litru. Ten japonská automobilka montovala v letech 1984 až 2007 do modernějších FJ70, FJ80, FJ100 a také jej lze najít pod kapotou modelu Lexus LX 450.

Tato pohonná jednotka je ve vozech postavených u společnosti FJ Company vybavena vstřikováním paliva a disponuje výkonem 155 kW (210 kW). S šestiválcem pak spolupracuje pětistupňová manuální převodovka, nahrazující původní čtyřrychlostní skříň.

Vedle nové pohonné jednotky se vozy v provedení Sport mohou pochlubit i posilovačem řízení, kotoučovými předními brzdami, klimatizací, audiosystémem s rozhraním Bluetooth a moderními sportovními sedadly. V nabídce jsou pak mimo jiné LED osvětlení, parkovací kamera, jejíž obraz se promítá na vnitřní zpětné zrcátko či vyhřívání sedadel.

FJ Company si proměnu původní Toyoty Land Cruiser ve Sport cení na 90.000 amerických dolarů (zhruba 2.025.000 Kč), zatímco základní Classic přijde na 65.000 amerických dolarů (kolem 1.460.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)